Pályázó

a Civitas Alapítvány székelyudvarhelyi irodája

Megvalósítás időszaka
01.05.2015 – 31.10.2017
A projekt összértéke
253,917.07 CHF
Site-ul proiectului
Támogató
Svájci Államszövetség, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból (Fondul pentru Parteneriat Elvețiano-Român)

A projekt által segítjük a vidéken élő hátrányos helyzetű személyek szociális integrálását a gyógy- és fűszernövények gyűjtése és feldolgozása területén  történő tudásátadás által.

Egy közösségi és non-profit szervezeti hálózat létrehozásán is dolgoztunk 2016-ban, hogy általa segítsük a szociális beilleszkedést, és általa tudást és tapasztalatot adhassunk át a gyógy- és fűszernövények gyűjtése és feldolgozása területén. Ugyanakkor segítséget kaphatnak így a helyi gazdasági tevékenységek is, valamint számos jövőbeni program által a tartós fejlődéshez is hozzá tudunk járulni.

„Acest proiect este ca un arc peste timp. Am învățat cum să redescoperim lucruri știute mai demult de bătrâni, dar care s-au pierdut în timp. Aceste cunoștințe ne ajută să ne păstrăm sănătatea și să dăm calitate vieții noastre”

Bákai MagdolnaCoordonatorul proiectului

A projekt nagy kihívását azoknak a gyógy- és fűszernövényeket termelő vagy begyűjtő embereknek-embercsoportoknak a megtalálása jelentette, akik a tanítás szükségét érezték, például hogyan gyűjtsék, termesszék, illetve dolgozzák fel azokat.

A gyógy- és fűszernövények begyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatos ismeretek kiterjesztése mellett az a célunk, hogy jövedelmeik kiegészítése céljából megtanítsuk a helyi embereket a gyógynövényalapú termékek előállítására és értékesítésére.

Parteneri:

a Civitas Alapítvány kolozsvári irodája, Lókodi Ifjúsági Alapítvány (LIA), a svájci Biodinamikai Mezőgazdasági Egyesület (Verein für biologisch-dynamische Landwirtschaft)

„Cea mai frumoasă amintire este participarea la evenimentul Târgul de la Bonțida, din cauza coeziunii care s-a produs la nivelul grupului, a atmosferei create și a faptului că am reușit să gândim și să construim împreună cel mai frumos stand de la târg. Printre produsele pe care le-am prezentat vizitatorilor s-au numărat: buchețele de flori, jardiniere cu flori, mix-uri de plante aromatice pentru limonadă și supe. Am avut și o distilerie mobilă, cu ajutorul căreia am făcut o demonstrație de extracție de mentă.”

Carmen Ciobanu Director de programe la biroul regional Cluj