Egy rövid történeti áttekintés


Időt és energiát fordítunk arra, hogy megváltoztassuk a helyi közösségekben élő emberek mindennapi életét, bevonva őket innovatív, fenntartható és társadalomra hatásos programokba. Az évek során több száz sikeres projektet hajtottunk végre, és hozzájárultunk a vidéki közösségek fejlődéséhez és nem csak. Íme néhány, a 25 éven át tartó utazásunk kulcsfontosságú pillanata:

1992

A CIvitas Alapítványt 1992 őszén alapították. Megjelenése válasz a 90-es évek elején a romániai közigazgatásban jelentkező szakosodási és fejlesztési kísérletekre. A következő években az alapítvány többnyire ezen területen fejti ki tevékenységét.

1995

A szervezet olyan projektek és programok lebonyolítását kezdeményezi, amelyk bátorítják a multikulturalitást és a kisebbség-többség viszonyt.

1999

A következő 6 évben a Civitas alapítvány komplexebb, a közigazgatás reformját támogató projekteket bonyolít, profilja karakteresen egy helyi fejlesztésket támogató szervezeté lesz.

2002

2002-ben egy Phare projekt keretében megalakult a Lakossági Tanácsadó Iroda, amely egy állandó, elismert intézménnyé vált a közösség életében. A tájékoztatás és tanácsadás 4 alapelv szerint történik - bizalmasság, ingyenesség, pártatlanság, függetlenség - így biztosítva a hozzáférhetőséget bárkinek a közösségből.

2008

POSDRU tipusú stratégiai projekt lebonyolítása a kolozsvári iroda szintjén. Ez már egy új szintet jelent projketmenedzmenti tapasztalatatok, illetve a nagyszámú kedvezményezettet ért hatások szempontjából. Felkerülünk a vidéki, nem mezőgazdasági vállalkozásokat fejlesztő facilitátorok térképére.

2009

2009- ben megalakult a Székelygyümölcs Egyesület, amely ugyanabban az évben megszervezte az első Gyümölcsfesztivált Székelyudvarhelyen, amikor a "falu beköltözik a városba." Azóta ez az esemény hagyománnyá vált, ezért minden év szeptemberében megszervezésre kerül a következő kiadás.

2010

Elkezdjük az első projekteket, amelynek célja szociális válllakozások létrehozása, fejlesztése. Ettől a pillanattól a szociális válllalkozás szakterülete prioritássá válik, a csapat szakosodik ebben az irányba.

2012

A Civitas Alapítvány első projektjét bonyolítja, melynek célcsoportja a NEETs csoport (16 és 24 év közötti fiatalok - „Not in Education, Employment or Training”). Abban a pillanatban országos szinten kevés ilyen projekt létezett. A projekt a fiataloknak egy képzési programot biztosított, melynek révén online népszerűsíthették és fejleszthették kisvállalkozásaikat. Az, hogy egyeseknek közülük sikerült nagy elégtételt jelent számunkra.

2014

Az European Social Innovation Competition keretében a „Developing community based enterprises” című projekt az elődöntöbe kerül, az Európai Bizottság díjazza

2015

Megszervezzük a „Solidart Changemakers Festival”-t, amely az első szociális vállalkozóknak létrehozott rendezvény Kolozsváron; ezt a tematikus workshop és a 27 szociális vállalkozónak a termékeit és szolgáltatásait népszerűsítő vására jelentette. A kiállítók standjait megközelítőleg 3000 ember látogatta meg.A rendezvény, a SISES –„A szociális gazdasági szervezetek integrált támogatása” projektünk révén a szociális innovátorok térképére helyezte a Civitas Alapítványt

2017

Tevékenységi évünket töltjük egy alaposabb szerkezeti és arculati modernizációs folyamaton megy át az alapítvány