Civitas Alapítvány szerepe: 
Projekt koordinátor
A projekt időtartama: 
szeptember 2020 – május 2022
Költségvetés: 
951.820,00 RON
Támogatók
RO-kultúra program

Partnerek

  • 23 FILM STUDIO & MEDIA SRL (Románia)
  • Projects ehf (Izland)

A Transylvanian Moviepreneurs egy vállalkozói oktatási projekt a kulturális és kreatív iparágakban dolgozó fiatal szakemberek számára, amelynek fő célja, hogy kapcsolatot teremtsen a kreatív iparágak vezető szakemberei és vállalkozói között, a vállalkozói környezetben működő üzleti modellekre összpontosítva.

Kiket célzunk meg?

A projekt célcsoportja a 20-35 év közötti fiatal szakemberek, akik a televíziózás és a filmművészet, a vizuális művészetek, az újságírás és a könyvkiadás területén dolgoznak, és részt vesznek a vállalkozói képzési programban. Így a hangsúly a polgárok kultúrához való hozzáférésének megkönnyítésére és a közönségfejlesztésre helyeződik legalább 700 ember számára egy társadalmi, etnikai, kulturális, szexuális és vallási kisebbségekkel kapcsolatos filmalkotás létrehozásával és terjesztésével. Más szóval, a projekt közvetlen kedvezményezettjei a kulturális és kreatív iparágakban dolgozó szakemberek, akik a kreatív és vállalkozói területen szeretnék fejleszteni készségeiket, a végső kedvezményezettek pedig a kulturális tevékenységek iránt érdeklődő közönség.

Mit szeretnénk megvalósítani?

Az “Transylvanian Moviepreneurs” vállalkozói oktatási projekt 5 szakaszból áll:

  1. Menedzsment: a projekt keretében végzett első tevékenységek a célok és az elérésükhöz szükséges stratégiák meghatározására, ötletelésre, megbeszélésekre, vitákra, valamint egy átlátható kommunikációs és marketingterv kidolgozására irányultak.
  2. Munkalátogatás: ebben a szakaszban a projektgazdák munkalátogatást tesznek a partnerországba, Izlandra. A munkalátogatás alapvető fontosságú az egész projekt fejlesztése szempontjából, hogy ötletbörzét, tapasztalatcserét, dokumentációt és munkahelyi megfigyelést generáljon. E tevékenység célja egyrészt a kulturális és üzleti tapasztalatok cseréjét magában foglaló folyamat végigvitele, másrészt új elképzelések és perspektívák megvalósítása a helyi vállalkozói környezetben, valamint új üzleti és kulturális vállalkozói modellek felvétele és elfogadása.
  3. Üzleti műhely: ez a szakasz a kreatív iparágakban tevékenykedő vállalkozóknak szóló üzleti tanfolyamokat foglalja magában. Az oktatók, akik a terület szakértői, saját tudásukat és tapasztalataikat fogják felhasználni az üzleti terv, az üzleti stratégiák, a pénzügyi ismeretek és nem utolsósorban az új, innovatív üzleti perspektívák kialakítására és megvalósítására vonatkozó ötletek tekintetében.
  4. Film Bootcamp: a negyedik szakasz egy filmes bootcampet foglal magában a filmiparban dolgozó fiatal szakemberek számára. A román filmipar legjobb oktatói (rendezők, operatőrök, vágók, producerek és színészképzők) irányítják és szorosan részt vesznek ebben a szakaszban, amelynek célja egy rövidfilm elkészítése. A Bootcamp 5 alkategóriára oszlik: rendezés/ forgatókönyvírás; kép; vágás és hang; produkció; színészet, a résztvevők pedig csoportokra lesznek osztva, és 4 napon át elméleti és gyakorlati kurzusokon vesznek részt az oktatókkal, majd egy pitch és egy casting következik. A rövidfilmek témája az etnikai, vallási, szexuális, társadalmi és kulturális kisebbségekre fog összpontosítani, és e fázis eredményeit a bootcamp utolsó napján, a vetítésekre szánt napon, valamint online és az erre a célra létrehozott fesztiválokon fogják terjeszteni.
  5. Promóciós karaván: az utolsó szakasz a “Transylvanian Moviepreneurs” projekt eredményeinek terjesztését foglalja magában, és a projekt promóciós körútját foglalja magában a projekt támogatóival együtt 5 romániai városban. Ebben a szakaszban konferenciák, kérdések és válaszok (Q&A), megbeszélések, viták és a projekt népszerűsítése lesz a projekt megismétlése esetén.

 

A Transylvanian Moviepreneurs egy komplex és hatásos projekt a sikeres vállalkozói környezet erősítésére. A célcsoport igényeire a javasolt tevékenységek jelentik a választ, de a hálózatépítés is, amelyet a projektgazdák között a munkalátogatáson keresztül, valamint a sikeres oktatók és a fiatal szakemberek közötti párbeszéd kialakításán keresztül kívánunk kialakítani. A projekt 5 fő szakaszán keresztül a projekt célja, hogy új betekintést nyújtson a vállalkozói környezetbe stratégiák és munkamódszerek, tanulmányi látogatások, üzleti tanfolyamok és a román filmipar legjobb szakemberei által támogatott filmes bootcamp révén, amelynek végeredménye egy film elkészítése.

 

A RO-CULTURA program az EGT 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatásaiból finanszírozott projekt