Megvalósítás időszaka:
2014. május – 2016. április
A projekt összértéke:
166.922,50 Euro
EGT 2009-2014, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül, a
Fenntartható Fejlődés témakörben

A projekt főcélja az erdélyi agro-biodiverzitás megőrzése, a kisgazdák, intézmények, hatóságok, nem kormányzati szervezetek és fogyasztók által létrehozott együttműködési hálózat keretében. A megvalósítás érdekében tevékenységeinket a következő fő szakaszokban határoztuk meg:

  • A hagyományos magvak megmentése és újra életrekeltése – egy begyűjtő ésszétosztó hálózat által. Riasztatás a hagyományos magvak eltűnésének veszélyével kapcsolatosan;
  • A társadalom tudatosítása a hagyományosfajták genetikai változatosságáról, emiatt a megőrzésük fontosságáról, mindezeket tájékoztató és nevelő programok lebonyolítása által. Ennek érdekében 6 magbörzét és 7 tréning megszervezése olyan gazdák és érdeklődők számára, akik elkötelezettek az ökológiai zöldségtermesztésben.
  • Kelet-európai támogatói hálózat létrehozása, amely által hozzájárulunk a hagyományos magvak szabad vándorlásához a vidéki környezetekben.

A projekt keretében két kisérleti kert létrehozásában segítkeztünk, az egyik a Kolozs megyei Apahidán, a másik pedig a Hargita megyei Lókod faluban jött létre. Az ökológiai mezőgazdaság legeslegtöbb feltételeit teljesítő kisérleti kertekben elültetett magvak természetesen hagyományosak voltak. Ezeket a létesítményeket nyíltnapok-szerű rendezvények alkalmával avattuk fel-indítottuk el, amelyeket gazdálkodók, érdeklődők és természetesen a média képviselői is megtiszteltek jelenlétükkel.

Ezen alkalmakkor a résztvevők megtapasztalhatták a természetben rejlő hatalmas változatosságokat: hiszen, csak ezek esetében legalább 25 féle paradicsommal, uborkával, paprikafélékkel, sárgarépával, paszulyokkal, tökökkel és egyéb zöldségfélékkel ismerkedhettek meg. Nagyon jó lehetőséget jelentettek arra is ezek az események, hogy a gazdák és a fogyasztók között olyan kapcsolatok jöhessenek létre, amelyek sokat segíthetnek a jövőbeni együttműködésekben.

A projektet, annak célkitűzéseit és lehetőségeit több magbörze által is ismertethettük, ezek voltak a legjobb alkalmak arra, hogy létrejöhessen egy informális támogatói hálózat a hagyományos magvakért, az ökogazdaságért.

2014-től kezdődően minden évben kiadjuk a Hagyományos Magvak Katalógusát. A projekt keretében egyéb kiadványok is születtek, mint például: Útmutató a hagyományos zöldségfajták megmentéséhez, Kiskertészek zöldségtermesztő kézikönyve, valamint a Légy Te is Magvető! (útmutató a növényvédő szerek öko-megoldásokkal való helyettesítéséhez).