Civitas státusa a projektben:

Pályázó

Iroda:

Székelyudvarhely

Kezdés napja: 2014.01.09

Befejezés napja: 2017.01.08

Költségvetés:
55.882 euró
Támogató:
Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjában, az Erasmus+KA2 Stratégiai Partnerségek (Cooperation and Innovation for Good Practices)

A projekt keretében tréningeket tartottunk képzők számára az ökológiai gazdálkodás területén. A programokat úgy állítottuk össze, hogy az a vidéki hátrányos helyzetű emberek szükségleteinek és nyelvezetének megfeleljen.

A projekt keretében oktatási curriculomokat és didaktikai anyagokat alkottunk meg, amelyek segítik az információk megértését és azok megfelelelő alkalmazását. A következő területeket tanulmányoztuk: ökológiai zöldségtermesztés, ökológiai gyümölcsészet, állattenyésztés. A képzők tréningeken megtanulták a hátrányos helyzetű személyek megfelelő megszólítását és problémáik megértését.

Pilótaprojektként létrehoztunk a Hargita megyei Lókodban egy kisérleti gyümölcsöst is. Ebben hagyományos fajták lelhetőek fel, és ez volt a vidéki résztvevők egyik „tanterme”, akik csoportokban dolgozva sajátíthatták el az ökológiai mezőgazdaság titkait. Büszkén elmondhatjuk, hogy értékes volt a hozzájárulásunk a trénerek motiválása és érzékenyítése terén. Ugyanakkor hálásak vagyunk a partnerszervezetek idelátogatásának lehetőségéért is, akik sokat segítettek látóhatárunk kiszélesítésében és számos új dolog elsajátításában.

Egyik példa erre az angliai partnerünk története, aki hátrányos helyzetű fiatalok beilleszkedését vállalja fel, nekik mezőgazdasági tevékenységek folytatása által történő személyi fejlődést elősegítő kétéves képzéseket szervez, és ezt nagyszerű és követendő ötletnek tartottuk.

Partnerek:

Székelyudvarhely Regionális Iroda, Szent István Egyetem Magyarország, GAK Nonprofit Közhasznú Kft. (Magyarország), Ormánság Alapítvány (Magyarország), Tiszasas Község Önkormányzata (Magyarország), Centre Capacitacio Agraria Manresa (Spanyolország), valamint a Ruskin Mill Trust (Nagy-Brittania).

„A mezőgazdaság is egy bonyolultabb folyamat. Az emberi fizikai szükségletek kielégítésén, valamint az élelmezési szuveranitás biztosításán túlmenően egy terápiamegoldás is lehet sokak számára, de hozzájárul a biodiverzitás kezeléséhez, a természet egészségezségéhez, de az ember egészségének a megőrzéséhez is. A hagyományos mezőgazdasággal foglakozók ezeket az örökölt elveket megőrzik és közvetítik is. Ezért hálával tartozunk irántuk.” Pakot Mónika-a projekt vezetője

Pakot Mónika Manager Proiect