Solicitant

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca

Durata
Octombrie 2018 – Noiembrie 2019
Buget
148.680 euro (valoare totală)

4.000 euro (bugetul Civitas)

Finanțator
Comisia Europeană, Programul Europa pentru Cetățeni

Rural Opinions, Advocacy and Development (ROAD) este un proiect derulat de organizația Suomen kylätoiminta ry (Finlanda), în care Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca este partener. Inițiativa este finanțată de Comisia Europeană prin programul Europa pentru Cetățeni, prin linia de finanțare Implicare democratică și participare civică (Democratic engagement and civic participation), activitatea 2.3 Proiecte ale Societății Civile (Society Projects)

Scopul proiectului este implicarea locuitorilor din zonele rurale în exprimarea părerii asupra problemelor de dezvoltare economică a comunităților lor. Ne propunem astfel să contribuim la găsirea unor soluții la nivel local care să fie conectate direct la procesul de construcție a politicilor publice derulat de Parlamentului Rural European. Miza o reprezintă activarea locuitorilor din rural pentru a funcționa ca o societate civilă capabilă să facă advocacy pentru a-și apăra drepturile și interesele.

De asemenea, proiectul urmărește informarea cetățenilor despre Uniunea Europeană, mai exact despre politicile rurale și despre acțiuni ale cetățenilor din Europa în dezvoltare rurală. Activitățile proiectului vor include campanii în social media-, dezbateri politice, chestionare și evenimente tematice care vor fi încheiate prin întâlnirea Parlamentului Rural European.

Bugetul pe care îl avem la dispoziție este de 4000 de euro, iar bugetul total al proiectului, care va fi cheltuit de partenerii noștri se ridică la aproximativ 150 de mii de euro.

Într-o primă fază Fundația Civitas și-a asumat să contribuie la acest proiect prin organizarea unor dezbateri, focus grupuri și mici evenimente de informare pe subiectul politicilor rurale locale și comunitare și va realiza un chestionar cu scopul de a scop identifica soluții și sugestii ale actorilor locali pentru crearea de noi instrumente de politică rurală. Chestionarul urmărește determinarea nivelul cooperării din zonele rurale, forme și dificultăți ale implicări societății civile în construcția economiei locale.