1992
Fundația Civitas pentru Societatea Civilă este fondată în toamna anului 1992, ca un răspuns la nevoia de profesionalizare și performanță a administrației publice din România la începutul anilor '90. În următorii ani, activitatea fundației se concentrează preponderent în acest sector.
1995
Politicile organizației se orientează înspre derularea de proiecte și programe care încurajează multiculturalitatea și relația minoritate-majoritate.
1999
În următorii 6 ani, Civitas derulează proiecte mai complexe în sprijinul reformei administrative, conturându-se mai puternic profilul de organizație care sprijină dezvoltarea locală.
2002
În cadrul proiectului PHARE este înființat Biroul de Consiliere pentru Cetățeni, care a devenit un serviciu permanent și recunoscut în comunitate. Activitățile se bazează pe patru principii de informare și consiliere, care asigură maxima accesibilitate pentru orice membru al comunității: gratuitate, independență, imparțialitate și confidențialitate.2008
Derulăm primul proiect strategic de tip POSDRU la nivelul biroului din Cluj-Napoca. Proiectul duce organizația la un nou nivel în ceea ce privește expertiza managementului de proiecte și impactul asupra unui grup mare de benficiari. Ajungem pe harta facilitatorilor de dezvoltare de afaceri cu specific non-agricol din mediul rural.
2009
Este înființată Asociația „Székelygyümölcs”, iar în același an, pentru prima dată, „satul s-a mutat la oraș” în cadrul primei ediții a Festivalului Fructelor în Odorheiu Secuiesc. Începând de atunci, acest eveniment a devenit o tradiție, fiind organizat an de an, în luna septembrie.2010
Începem primele proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea de întreprinderi sociale. Din acest moment, domeniul antreprenoriatului social devine unul prioritar pentru organizație, echipa profesionalizându-se în acest sens.
2014
Proiectul „Developing community based enterprises”, ajunge în semifinale în cadrul European Social Innovation Competition, premiu oferit de Comisia Europeană.2012
Fundația Civitas implementează primul proiect care se adresează grupului NEETs (tineri între 16 și 24 de ani „Not in Education, Employment or Training”). Am fost la acel moment unul dintre puținele astfel de proiecte la nivel național. Proiectul s-a orientat pe crearea unui program pilot de instruire a tinerilor care să învețe să folosească resursele online pentru promovarea și dezvoltarea micilor afaceri. Faptul că unii dintre ei au reușit acest lucru ne oferă o satisfacție deosebită.
2015
Parohia Unitariană Dârjiu, în calitate de beneficiar și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, în calitate de partener, au lansat proiectul "Bisericile Fortificate UNESCO din Transilvania – o rețea pentru apărarea patrimoniului cultural". Prin această inițiativă s-a reușit „deschiderea” porților acestei cetăți către iubitorii de frumos, istorie și cultură. Proiectul este finanțat prin Programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – Schema de granturi mici a Mecanismului Financiar SEE 2009–2014.2015
Organizăm „Solidart Changemakers Festival”, primul eveniment integrat din Cluj dedicat afacerilor sociale; asta înseamnă organizarea de workshopuri tematice și un târg de promovare a produselor și serviciilor oferite de 27 de întreprinderi sociale. Aproximativ 3000 de persoane au vizitat standurile expozanților. Evenimentul a pus Fundația Civitas pe harta inovatorilor sociali din România, prin proiectul „Sprijin Integrat Structurilor de Economie Socială” (sau după numele său de alint - SISES).
2017
Împlinim 25 de ani de activitate și trecem printr-un proces mai amplu de modernizare a structurii organizaționale și a imaginii fundației.
2017
Anul în care înființăm foodhuburile Nod Verde și Helyénvaló (Cumsecade), două platforme prin care micii fermieri se conectează la piața locală. Sub umbrela acestora, produsele locale ajung mai ușor pe masa cumpărătorilor.
2018 - 2021
Creștem inițiative antreprenoriale cu impact prin acordare de granturi și programe integrate de sprijin. Suntem alături de micile afaceri din momentul în care apare ideea până când ea se transformă într-o întreprindere sustenabilă.
2022
Lansăm o platformă de crowdfunding pentru inițiative cu impact pozitiv în societate și se derulează primele campanii. La 30 de ani de la înființarea fundației, ne ambiționăm să unim oameni și idei pentru a produce schimbări în bine!