Durata
septembrie 2015 – august 2017      
Buget
25.724 $
Finantator
Comisia Europeană prin programul Erasmus +     

Proiectul vine să creeze un nou curriculum educațional, multidisciplinar, pentru conversia durabilă a spațiilor publice. Este, practic, un consultant pentru conversia sustenabilă a spațiilor.

Primul eveniment din cadrul acestui proiect, Old Structures – New Purposes a fost organizat în Cluj-Napoca. Pentru a accentua importanța reconversiei durabile a spațiilor publice abandonate, evenimentul  s-a desfășurat la Casa Tranzit, o fostă sinagogă convertită în spațiu destinat activităților culturale.

Evenimentul a întrunit peste 50 de persoane interesate de domeniul reconversiei durabile, printre care s-au numărat: arhitecți, lectori universitari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai autorităților publice locale. Cu prilejul întâlnirii am dorit să informăm publicul cu privire la exemplele de bună practică, din imediata apropiere (spre exemplu, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca) și din țările partenere în acest proiect (Croația, Italia, Germania, Bulgaria).

În cadrul evenimentului am dezbătut soluții posibile, cu privire la utilitatea și soarta unor clădiri, precum Gara Mică și Terenurile din Mănăștur. Am organizat și o expoziție, care a cuprins fotografii cu clădirile abandonate din Cluj-Napoca, cu scopul de a atrage atenția asupra potențialului neexplorat al acestor spații.

De asemenea, prin intermediul său, am promovat cursul online pilot care s-a desfășurat ulterior. Acesta a avut loc la nivel internațional, implicând zece participanți din fiecare țară parteneră. Cursul s-a axat pe formarea profesioniștilor (arhitecți, urbaniști etc) în domeniul reconversiei sustenabile, iar în conceperea modului de Responsabilitate Socială am colaborat cu  Bogdana Neamțu, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

„Una din provocările pe care le-am întâmpinat a fost legată de lipsa popularității cursurilor on-line în țara noastră și găsirea oamenilor interesați de participarea la acest curs. În România una dintre cele mai mari provocări este de a atinge un rezultat vizibil în domeniul reconversiei clădirilor abandonate, deoarece activitatea birocratică poate fi copleșitoare. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în urma implicării în acest proiect este că pentru a atinge succesul este nevoie de colaborare.”

Anna Șargov Coordonator Proiect