Kezdés napja: 2015.01.09

Befejezés napja: 2017.01.08

Költségvetés:
25.724 euró
Támogató:
Európai Bizottság az Erasmus + Program keretében

A projekt négy országból (Olaszország, Németország, Horvátország, Bulgária és Románia) hozott össze különböző szakmaiságú partnereket, a közösségi fejlődés területén. A cél 50 ember képzése volt az elhagyatott közterek fenntarthatósága érdekében.

Egy olyan képzési forma létrehozását tűztük ki célul, amely egy új szakmai profil/curriculum megalkotását és elismerését eredményezi: Tartós átalakítási tanácsadó. A projekt egyik fontos eleme a helyi közigazgatással, pedagógusokkal és szakemberekkel való együttműködés, az erőfeszítések egyesítése és tartós megoldások kidolgozása az európai partner városok üres köztereivel kapcsolatosan. Az öt résztvevő partner egy újabb oktatási, több ágazatot átfogó online képzési anyagot és egy új curriculumot valósított meg a “szakértő fenntartható átalakításra” képzésre.

Négy dokumentumfilm készült el a fenntartható társadalom, tartós és energiagazdaságos építészet, várostervezés és fenntartható térrendezés témákkal, mindenik partner országból jó példákkal szemléltetve. Egyik esettanulmány a kolozsvári Kefe gyár, Kisállomás és a monostori területek voltak – az adott pillanatban üres telkek, amelyekre még keresik a közösség számára hasznos felhasználási megoldást.

„Lelkes embereket ismertem meg, érdeklődő egyetemi professzorokat, aktivistákat, akik fáradhatatlanul küzdenek a nagy lehetőségeket rejtő területek felhasználásának érdekében. Nagy erőfeszítéseket tettünk, azonban az érintett csoportok koagulációja nélkül nagyon nehéz valós megoldásokat találni és gyakorlatba ültetni. Ilyen értelemben példának hozhatom fel a Kisállomás esetét, amelyet kipróbáltak mint művészeti galéria, mint független művészek találkozóhelye, de amelyik a projekt végére átalakult egy szupermarketté. Még nagy erőfeszítésekre, de főleg a helyi közigazgatási szervek részvételére van szükség, ezen területek fenntartható átalakítása érdekében ”

Anna Șargov kolozsvári projektvezető