Implementat de către

Biroul Regional Odorheiu Secuiesc

Durata
martie 2015 – aprilie 2016
Solicitant
Buget
8900 Euro
Finantator
Grant SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

Având în vedere faptul că în 2016 au avut loc alegerile locale, am dorit să informăm cetățenii cu privire la activitatea consilierilor locali, din întreaga țară. Am făcut foarte multe analize ale paginilor web ale consiliilor, pentru a constata dacă se respectul principiul comunicării transparente.

 

Proiectul a fost foarte interesant, din prisma faptului că am avut o colaborare foarte bună cu unele consilii din județ, dar nu putem spune același lucru despre toate. În situațiile în care am observat că lipsesc rapoartele de activitate, am făcut sesizări la consiliu. Astfel, am creat o bază de date a tuturor consilierilor, cât și rapoartele pe care fiecare dintre el trebuia să îl pună la dispoziția publicului. Pentru a facilita guvernarea transparentă am creat un model care să vină în întâmpinarea consilierilor locali, pentru a-i ghida în întocmirea documentelor necesare raportării.

Suntem mândri de rezultatele atinse în urma demarării acestui proiect și de creșterea nivelului de transparență ale guvernanților. Am avut parte de exemple bune și consilieri cu care am comunicat foarte bine În încheierea proiectului am organizat un forum, în cadrul căruia am premiat cei mai implicați consilieri.

În continuare, pentru o bună transparentizare a procesului de guvernare, suntem de părere că acest serviciu ar trebui să fie unul permanent, sau cel puțin credem că lansarea unor programe legislative care să indice necesitatea unei raportări constante a activităților întreprinse de consilierii locali ar ajuta evoluția procesului de transparentizare.

 

Parteneri

Centrul pentru Dezvoltare Socială (CEDES) Sighișoara

Centru de resurse pentru participare publică (CeRe) București

Centrul de Documentare și Informare Publică Iași