Proiect implementat de către

Biroul Regional din Odorheiu Secuiesc

Durata
01.06.2015 – 30.04.2016
Solicitant

Parohia Dârjiu

Buget
390.909,88 lei
Finantator
Programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – Schema de granturi mici al Mecanismului Financiar SEE 2009-2014

Prin implementarea acestui proiect ne-am propus să creăm o rețea de colaborare între 7 biserici fortificate din România, aflate pe lista patrimoniului Unesco: Câlnic, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor.

Printre misiunile acestui proiect ne-am asumat: conservarea și restaurarea picturilor murale din interiorul și exteriorul bisericii fortificate din Dârjiu, dezvoltarea și  crearea unei expoziții muzeale în incinta obiectivului, unde am putut prezenta publicului larg legătura dintre tradițiile minorităților etnice maghiare și cele săsești.

Toate activitățile întreprinse în acest proiect au avut rolul de a dezvolta potențialul turistic al acestor zone. Tradițiile celor 7 comunități din jurul bisericilor fortificate pot fi cunoscute acum prin vizionarea filmului documentar creat de noi, tot în cadrul acestui proiect. Încheierea proiectului a avut loc în mijlocul comunității și a fost un moment emoționant pentru toată lumea, atât pentru noi, cei din echipa Civitas, cât și pentru membrii comunității Dârjiu.

„Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o prin implicarea în acest proiect este că dacă ai un vis și îl poți vizualiza, nu trebuie să faci altceva decât să lucrezi perseverent și să mergi în direcția pe care ți-ai propus-o. Nici o greutate nu ți se va mai părea mare.”

Kulcsár Orsolya Manager Proiect