Kezdés napja:

2015 október

Befejezés napja:

2017 október

Civitas státusa a projektben:

Pályázó

Iroda:

Kolozsvár

Költségvetés:
132.000 USD
Támogató:
Román-Amerikai Alapítvány

A projekt célja a munkaerőpiac és a mezőgazdasági középiskolás diákok jobb összekapcsolása volt. Ennek eléréséhez egy kísérleti modellt készítettünk a diákok tanulmányi látogatásaira vonatkozóan és 8 mezőgazdasági középiskolát segítettünk ennek reprodukálása során.

A projekt megoldásokat javasol a Romániai mezőgazdasági oktatásban fennálló néhány problémára: gyakorlati tevékenységek elégtelensége, konkrét és valódi mezőgazdasági vállalkozások példáinak hiánya. Ezen kihívások megoldása a diákok képességét fejlesztené és serkentené őket hogy ezen a területen építsenek karriert.

A programba bevont mezőgazdasági középiskolákat körbejárva (nyolc darab, valamennyi Románia történelmi területein), elbeszélgettünk az iskolák igazgatóival és tanáraival a diákok és pedagógusok valós szükségleteiről, diákok érdeklődéseiről és egy tanulmányút megszervezésének hasznosságáról.

A megszervezett látogatások , amelyen mindegyik középiskolából 15 diák és két kísérő tanár vett részt, legfőbb célja a mezőgazdasági rövid értéklánc és a kis és középvállalkozások modelljeinek tanulmányozása volt. Nyolc ilyen kiszállást szerveztünk, mindegyik 4 napos időtartammal, két területen – állattenyésztés és kertészet. Szerettük volna motiválni a résztvevő diákokat, hogy jövőjüket a mezőgazdaságban lássák, illetve a tanárok legyenek felkészültek a modell reprodukálásában.

"Nagy kihívás volt, de ugyanakkor nagyon nagy öröm is ! Több mint 120 diákot és tanárt ismertünk meg, meghallgattuk igényeiket, legjobb tudásunk szerint megpróbáltunk segíteni nekik. Észleltük a lelkesedést egy ritkán kedvelt területen, de a fáradságot is a tanárok sorában. Továbbra is, egy nagyon nagy szükség van a diákok , de főleg a tanárok támogatására, hogy ez utóbbiak lépést tudjanak tartani a mezőgazdasági oktatás területén fennálló új kihívásokkal"

Anna ȘargovProjektmenedzser

2016. végén egy támogatási felhívást intéztünk, kizárólag ezen 8 iskola számára, akiknek felajánlottunk egy grantot a tanulmányi látogatás modelljének replikálására. Ezek a látogatások mindegyik középiskola tevékenységi területén zajlottak. Szerettük volna, hogy a tanulmányi látogatás modellje replikálható legyen, vagyis olyan módon segíthessük a programban résztvevő diákokat és tanárokat, hogy a jövőben ők maguk képesek legyenek saját erőből megszervezni ilyen eseményeket.

A projekt keretében elkészítettünk egy alkalmazási eljárást a tanulmányi látogatásra vonatkozóan és egy kézikönyvet a megvalósult látogatásokól és programról (beleértve egy kis útmutatót a többi diák számára szükséges információkról). A 2015-2017-es időszak egy előzetes fázist jelentett kezdeményezésünknek, a projekt folytatását a második fázis jelenti 2018-2020-ban, amikor következik 6 új középiskola bevonása a programba.

Partnerek: World Vision Románia (WWR), Junior Achievement Románia (JAR), Romániai Gazdasági Nevelési és Fejlesztési Központ (CEED), Európai Politikák Romániai Központja (CRPE)