Kivitelező
Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért, Székelyudvarhely
Partner
Megvalósítás időszaka
2017. augusztus – 2020. január
Költségvetés
226.740 USD
Támogató

Román-Amerikai Alapítvány

Video

 

A Food Hub projekt egy amerikai kezdeményezés, amely a rövid értékesítési láncok fejlesztésére irányul.

A projekt fő célkitűzései a következők: a helyi termékek boltjának a létrehozása és fejlesztése (a termékek max. 75 km-es körzetbők kerülnek a boltba); a rövid ellátási láncok fejlesztése Udvarhelyszéken; a helyi termékek egészséges termékekként való népszerűsítése és a régió sajátos kultúrájának és hagyományainak megőrzése; a helyi termelők képzése és tanácsadás a piaci megjelenés és a piaci igények kielégítése érdekében (termékmarketing, üzleti számvitel, kereskedelmi logisztikai szervezet, élelmiszerbiztonság, biogazdálkodás, stb.); a gyermekek és fiatalok oktatása a helyi termékek területén, az egészséges táplálkozás és a hagyományok megőrzése a gazdaságok, a hagyományos termékfeldolgozók látogatásával, a helyi termékek központjában való szakmai gyakorlatokon keresztül, megbeszélések, előadások, nyílt napok és workshopok révén; részt vállalni a Food Hub hálózat létrehozásában és fenntartásában Romániában;

 

A program anyagi támogatója a Román-Amerikai Alapítvány (http://www.rafonline.org/).

Helyénvaló bolt

 

A Food Hub projekt keretében létrehozott Helyénvaló bolt egy alternatív intézmény, amely új gondolatiságot igyekszik megtestesíteni az üzleti világban. Újszerű, hisz egy alapítvány-a Civitas hozta létre, újszerű, hisz a termelőket és vásárlókat partnerként tekinti és segíteni akarja együttműködésüket, újszerű, hiszen igényesen válogatja meg beszállítóit, újszerű, hisz idénytermékeket kínál a vásárlóknak. És újszerű, mert etikus üzletet ajánl a betérő vendégeknek („Ha etikus üzletet akarnak folytatni, akkor ökológiailag szelíd, a jövő generációkra tekintettel levő, és a társadalom tagjait szolgáló szervezetekké kell válniuk.  Az etikus üzlet nem csupán a fejlett társadalmak luxusa, hanem a 21. század ökológiai, társadalmi és pénzügyi  válsága közepette a vállalati túlélés feltétele.” -Zsolnai 2005).

70 km-es körzetből behozott termékeket talál itt a vásárló. Még nagyon sok hely van a boltban a kistermelők számára. 2018. májusában 23 termelő termékeivel indítottuk a boltot, év végére 69 termelő termékeit lehetett megvásárolni (pékipari termékek, hústermékek, tejtermékek, friss és feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, teák, fűszerek, kézműves termékek). A termelői piacon való értékesítés, illetve az üzletben való értékesítés jogszabályi elvárásai különbözőek. A kistermelők több követelménynek és elvárásnak kell megfeleljenek, ha a bolton keresztül szeretnék értékesíteni portékáikat. És mi segítjük ezt a folyamatot.

Azon is dolgozunk, hogy egyre szélesedjen azoknak a tudatos vásárlóknak a köre, akik a Helyénvaló helyi termékeket akarják fogyasztani, mert azok frissek, egészségesek, környezetbarátok, tükrözik a hagyományainkat, erősítik a társadalmi kohéziót és a közösségi szellemet, hozzájárulnak az önazonosság fejlesztéséhez, valamint annak is tudatában vannak, hogy azok megvásárlásával hozzájárulnak a vidék megmaradásához, egy virágzó jövőképe kialakításához. Ma még többször el kell magyarázni a hozzánk betérő vásárlóknak, miért nem fogalmazunk olyan termékeket, amit nem állítanak elő a Székelyföldön, vagy esetleg nem helyénvaló.

 

 

 

A bolthoz webáruház is társul:

www.helyenvalo.ro.

LÁTOGASSA MEG!