Kezdés napja:

2017.09.04

Befejezés napja:

2020.09.03

Civitas státusa a projektben:

Pályázó

Iroda:

Kolozsvár

Költségvetés:
10.201.483,22 lej
Támogató:
Európai Szociális Alap az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 2014-2020

A projekt két hátrányos helyzetben lévő Erdélyi Mezőségi település fejlődését szolgálja: Gyeke és Magyarszarvaskend községekét. 455 nehéz körülmények közt élő személy számára elérhetőbb lesz a oktatás és munkavállalás, orvosi és szociális szolgáltatás.

A kihívást egy olyan intervenciós modell felépítése jelenti, amely a közösség tagjainak részvételével hozzájárul a fejlődéshez és máshol is felépíthető. Az elképzelés három stratégiai célkitűzésen alapul. Az első az elérhetőbb oktatás biztosításából és az iskolaelhagyás megelőzéséből áll. Mindenik községben „Iskola az iskolában” programok lesznek szervezve két éven keresztül.

Néhányuknak első alkalommal nyílik lehetőségük, hogy pótolhassák egyes iskolai tantárgyakból hiányosságaikat, illetve megfelelő helyiségekben készítsék el házi feladataikat és nevelő, sport jellegű játékokban, gyakorlati képzésben vegyenek részt. Biztosítva lesz számukra egy hely, ahol hozzászoknak a személyes higiéniához (például fogmosás és kézmosás) vagy az állampolgári szabályokhoz (közlekedési szabályok, jó modor).

Elsősorban szeretnék a közösségben élő emberek kapacitását megnövelni, hogy kommunikációval és együttműködéssel képesek legyenek egyedül megoldani problémáikat. Nagyon sok nehézséggel találkoztunk, de szeretnénk egy jó gyakorlati modellt elérni ami más közösségekben is megismételhető, és amelyik a helyzetet alulról magasabbra emeli.

Andreea SuciuProgram igazgató

A felnőttek szülői nevelésben fognak részesülni. Hogy bátorítsuk a szegény családok részéről a gyereket beiratását oktatási intézménybe, mindkét községből, a vakációs időszakban nyári óvodába fog járni 10 óvodáskorú gyerek. A kicsiknek naponta biztosítva lesz egy étkezés, felszerelések, személyes higiéniai termékek, játékok és szállítás. A második stratégiai célkitűzés 228 személy számára a két községből az alkalmazás, a foglalkoztatás esélyének növelése és a munkavállalók megtartása.

Inas, gyakorlati és szakmai képzések lesznek tartva (villanyszerelő, pék, gépész, kőműves, cukrász, fodrász, idősgondozó stb). Mi több, a projekt felvállalta 12 olyan személy támogatását 25.000 euró értékkel, akik terveket nyújtanak be helyi vállalkozások alapítására. A harmadik célkitűzés a társadalmi beilleszkedés és életminőség javításának elősegítése.

A közösség tagjait bevonjuk önkéntes tevékenységekbe. Legkevesebb 30 háztartás lesz ülepítővel ellátva, és 50 háztartásban fertőtlenítve a kutak és lakások. A projekt által megváltozik több tíz hátrányos helyzetű család lakásának fa szerkezete és nyílászárója.