Civitas státusa a projektben:

Pályázó

2018. július – 2020. április

Iroda
Kolozsvár
Költségvetés:
97.870 EUR
Támogató:
Országos Vidékfejlesztési Program

A „Növénytermesztők szövetkezetének létrehozása a Mezőség Helyi Akciócsoport területén” elnevezésű projekt biztosítja a Mezőségen lévő gabonatermelők támogatását olyan jogi személyiség létrehozása által, amely lehetővé teszi számukra több erőforráshoz való hozzáférést és a termelési költségek csökkentését.

A „Füzes Forrása” szövetkezetet a Mezőség Helyi Akciócsoport hozta létre európai forrásokból a Civitas Alapítvány támogatásával 2018. végén. A 10 alapító tag együttesen mintegy 1000 hektár földterületen termeszt kukoricát, napraforgót, szójat és búzát. A Civitas Alapítvány támogatja ezeket a termelőket az üzleti terv megvalósításában és életképes módokat talál a piacon való működésre, a szervezeti és menedzsmenti támogatásra. A projekt keretében támogatjuk a gabonatermelők üzleti tervének kidolgozását és kivitelezését, segítve a szövetkezet fejlődését és belső működését, és tanácsot adunk források megszerzéséhez is. A szövetkezet székhelye Katona faluban található.

A gabonatermelők együttműködése lehetővé teszi a közös technológiai beruházásokat, amelyekre szükségük van a termékek piacra jutásának javításához, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Az első szakaszban elvégezzük a dokumentálódó látogatásokat, fókuszcsoportokat szervezünk, adatgyűjtés zajlik az élelmiszerpiacról, az iparági szabványokról, a jó gyakorlatokról, a versenytársakról, az innovatív márkákról, a belső értékekről, a márkanévről, a logóválasztás létrehozásához vagy az azonossági kézikönyv kidolgozásához – a szövetkezet jövőbeni fejlesztéséhez szükséges szempontok szerint.