În cadrul proiectului Food Hub, finanțat de Romanian-American Foundation, am lansat ieri, alături de partenerul nostru, Centrul Român de Politici Europene, raportul Food Hub-urile: Modele pentru dezvoltarea lanțurilor scurte agroalimentare în România.

În ultimii 10-15 ani, lanțurile scurte de aprovizionare au câștigat teren în agenda publică a actorilor decizionali la nivel comunitar (UE) și național. Prin Pactul Verde European, cu precădere strategia „De la fermă la consumator” (Farm to Fork), se vizează consolidarea unei guvernanțe alimentare la nivel local prin care producția și procesarea produselor se întâmplă în proximitatea consumatorilor.
Una din inovațiile reprezentative pentru acest deziderat este agregatorul de produse agroalimentare locale – denumit generic food hub. Raportul lansat vine în completarea raportului de documentare din 2021, „Food Hub-ul: Model alternativ pentru dezvoltarea fermelor mici și mijloci în România”, realizat de Centrul Român de Politici Europene, cu noi date despre evoluția proiectului-pilot sprijinit de Romanian-American Foundation.
Un alt obiectiv al raportului este de a pune proiectul-pilot în contextul politicilor publice de susținere a lanțurilor scurte alimentare din ultimi trei ani, argumentând importanța acestui model pentru fermieri mici și mijloci din România și necesitatea de a fi replicat și susținut pe plan național.
Lansarea raportului a fost contextul potrivit pentru a dezbate pe subiectul modelului food hub, lanțurilor scurte alimentare și viitorului micilor producători. Atât la prezentarea raportului, cât și la dezbaterea care i-a urmat, au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurală, instituții, ONG-uri și stakeholderi privați din domeniu.

Concluziile dezbaterii pe tema modelului food hub

Dezbaterea a fost moderată de Márton Balogh, directorul Fundației Civitas pentru Societății Civile Cluj, și a avut ca temă: Viitorul lanțurilor scurte de aprovizionare în România: Perspective de dezvoltare a modelului Food Hub. Printre cele mai importante concluzii ale întâlnirii: 

Finanțările publice destinate lanțurilor scurte au fost eliminate, astfel replicarea și susținerea modelului de food hub trebuie să supraviețuiască fără sprijin financiar din Planul Național Strategic.
Rolul food hub-ului în sprijinirea producătorilor este incontestabilă. Modelul a generat, în cadrul proiectului-pilot, venituri de peste 3 milioane de euro. A promovat peste 4.000 de produse locale de la peste 400 de mici producători și a adus hrană locală la peste 100.000 de consumatori. 
Este nevoie de legislație și facilități care să sprijine consumul de produse locale și să avantajeze producătorii locali, care păstrează gusturile, rețetele tradiționale și practică agricultură sustenabilă, pentru o populație mai sănătoasă și mai responsabilă față de mediu.

Întâlnirea a fost găzduită de Fundația Friends For Friends, cărora le mulțumim pentru susținere!

Pentru mai multe date despre proiectul-pilot și rezultatele food hub-urilor, puteți consulta raportul integral AICI.