Dezvoltare comunitară și bună guvernareNoutati

Programe educaționale informale și grădiniță estivală pentru comunitățile din Geaca și Cornești

By 5 iulie 2019 No Comments

Proiectul Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei urmărește să dezvolte comunitățile din Geaca și Cornești, oferind un acces mai bun la educație și piața muncii, dar și la servicii sociale și medicale. Scopul acestui proiect constă în educarea oamenilor din comunitate astfel încât aceștia să fie capabili să își rezolve singuri problemele prin comunicare și cooperare. Proiectul se află în al doilea an de implementare și este desfășurat în parteneriat cu Asociația Centrul pentru o Societate Durabilă, Comuna Geaca, Fundația Creștină Diakonia, Comuna Cornești și Școala Gimnazială Geaca.

Jocuri interactive pentru dezvoltarea aptitudinilor sociale și cognitive ale copiilor

Pentru ca schimbarea să pornească de jos în sus, în fiecare comună sunt organizate programe educaționale informale pentru copii și părinți. În cadrul activităților de tip after school, unii dintre copii au posibilitatea să își facă temele într-un spațiu adecvat, compensând în acest mod lipsurile pe care le au la anumite discipline școlare. În cadrul hub-ului educațional care are loc în fiecare sfârșit de săptămână (joia în Geaca, iar vinerea în Cornești), elevii de gimnaziu sunt implicați în jocuri interactive și practice, care îi ajută în dezvoltarea aptitudinilor sociale și cognitive.

Activitățile vizează înțelegerea corpului uman, învățarea anotimpurilor sau celebrarea anumitor sărbători așa cum e Crăciunul sau Ziua Mamei. Copiii învață astfel să rezolve probleme în timpul jocurilor și își îmbunătățesc abilitățile de memorare și atenție. Învață să coopereze, să negocieze și să joace după reguli, lucru care poate fi replicat mai apoi în situațiile concrete de zi cu zi. Autocunoașterea, respectul pentru sine și pentru cei din jur, conștientizarea bullying-ului și a consecințelor sale sunt doar câteva aspecte importante pe care se pun accent în timpul orelor de la hub-ul educațional. 

La hub-ul educațional, copiii fac activități de autocunoaștere și setare de obiective

Mai mult decât atât, copiii deprind abilități de igienă personală, așa cum e spălatul pe dinți sau pe mâini, dar și cunoștințe de educație civică ce implică reguli de circulație și bune maniere. În aceeași măsură, părinții beneficiază de educație parentală pentru a avea un sprijin în educația pe care o oferă acasă celor mici. Mediul în care aceștia se formează este foarte important și, de aceea, părinții învață cum să gestioneze diferite situații și cum să aplice metode echilibrate de creștere a copiilor. 

Grădiniță estivală pentru preșcolari

Pentru a încuraja înscrierea în sistemul de învățământ a copiilor din familiile sărace, 20 de preșcolari din Geaca și Cornești participă pe perioada vacanței de vară la un program de grădiniță estivală. Timp de trei luni, copiii vor desfășura activități care să îi ajute să deprindă abilitățile necesare pentru o dezvoltare sănătoasă, dar și pentru a-i pregăti pentru școală. Cei mici au la dispoziție rechizite, produse de igienă personală, jucării, transport și o masă zilnică asigurată.