Filiala Cluj-Napoca
Durata
Buget
Finantator
Proiectul vizează dezvoltarea a două comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei: comunele Geaca și Cornești. 455 de persoane cu situație precară care locuiesc aici vor avea parte de un mai bun acces la educație și la piața muncii, de servicii medicale și sociale.
Miza o reprezintă construirea unui model de intervenție prin care membrii comunității să se implice în dezvoltarea ei și care să poată fi replicat în alte zone. Demersul este construit pe trei obiective strategice. Primul constă în îmbunătățirea accesului la educație și prevenirea abandonului școlar. În fiecare comună vor fi organizate programe de „Școală după școală” timp de doi ani de zile.
Pentru prima oară, unii dintre ei vor avea posibilitatea să compenseze lipsurile de la unele discipline școlare, să își facă temele într-un spațiu corespunzător și să ia parte la jocuri educative, sportive, ateliere practice. Ei vor avea un loc în care să deprindă abilități de igienă personală (de exemplu spălatul pe dinți și pe mâini) sau de educație civică (reguli de circulație, bune maniere). Părinții vor beneficia de sesiuni de educație parentală.
”„Ne dorim in primul rând să creștem capacitatea oamenilor din comunitate de a fi capabili să iși rezolve singuri problemele prin comunicare și cooperare. Provocările întâlnite sunt multe, dar la final ne propunem să avem un model de bună practică ușor reaplicabil în alte comunități, și care să declanșeze schimbare de jos în sus”
Andreea SuciuDirector de program
În fiecare dintre cele două comune, câte 10 preșcolari vor participa pe perioada vacanței la un program de grădiniță estivală pentru a încuraja înscrierea în sistemul de învățământ a copiilor din familii sărace. Micuții vor avea asigurată o masă zilnică, rechizite, produse de igienă personală, jucării și transport.
Al doilea obiectiv strategic este angajarea, creșterea șanselor de angajare și menținerea pe piața muncii pentru 228 de persoane din cele două comune. Se vor organiza programe de ucenicie, stagii practice și cursuri de formare profesională (electrician, brutar, mecanic, zidar, patisier, coafor, îngrijitor bătrâni etc.) Mai mult, proiectul își asumă sprijinirea cu câte 25.000 de euro a 12 persoane care depun planuri pentru înființarea unor afaceri locale.
Al treilea obiectiv este facilitarea integrării sociale si creșterea calității vieții. Membri ai comunității vor fi implicați în activități de voluntariat. În cel puțin 30 de gospodării se vor monta fose septice, iar în 50 de gospodării se vor curăța și igieniza fântânile și locuințele.