Dezvoltare economică ruralăNoutati

Nod Verde conectează fermierii din Cluj cu toți cei care caută produse locale de calitate

By 25 februarie 2019 No Comments

Nod Verde este o inițiativă a Fundației Civitas de a conecta producătorii locali la piața din Cluj. De la înființare și până în prezent am dezvoltat o rețea de peste 40 de producători locali pe care i-am pus în legătură cu restaurante, brutării și cofetării din județ. Totodată, am creat un sistem de livrare la domiciliu în Cluj-Napoca.

Nod Verde a pornit ca un concept de tip Food Hub, după un model preluat din Statele Unite ale Americii, la inițiativa Fundației Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca. Spre finalul anului 2017 am pus bazele unui sitem de livrări cu produse locale la domiciliu și la birou în Apahida, Baciu, Florești și Cluj-Napoca. Din iulie 2018, odată cu lansarea oficială a Nod Verde am dezvoltat și parteneriate cu zona HoReCa, astfel încât în prezent organizăm livrări constante la mai multe locații din Cluj-Napoca.

Printre partenerii Nod Verde se numără în prezent restaurantele Cimbru Meat & Flame, Marty Restaurants, Decebal House, dar și  brutării și cofetării artizanale precum Brutăria Claudia, laboratoarele de cofetărie Iris Delice, Friandise și EmmaCremma. Din sectorul catering și evenimente gastronomice amintim aici The Little Greenery.

„Până acum, prin livrările la domiciliu am ajuns acasă la câteva sute de clujeni care caută să aibă acces la produse de sezon, de calitate și de la producători locali. Ce e încurajator e că o treime dintre ei revin constant cu comenzi pe magazinul nostru online”, spune Marius Cobârzan, responsabil de Marketing în cadrul proiectului. Potrivit spuselor sale, producătorii implicați în Nod Verde sunt foarte mulțumiți de colaborare și își doresc în continuare să livreze propriile produse către consumatori prin platform noastră.

În perioada următoare se va insista mai mult în construirea unor parteneriate cu sectorul HoReCa și în dezvoltarea unor rețele prin care să punem la dispoziția restaurantelor și pensiunilor din zonă produse locale.

„În viitorul apropiat ne dorim să fim mai aproape de sectorul HoReCa și să construim împreună cu barurile și restaurantele din Cluj-Napoca, Apahida, Baciu și Florești un punct și mai puternic de agregare a produselor locale pentru ele. Totul se va întâmpla prin întâlniri constante cu bucătari și proprietari de restaurante, baruri și pensiuni astfel încât să le putem livra produse proaspete sau păstrate corespunzător – special dedicate propriilor nevoi”, conchide Marius Cobârzan.

Conceptul Nod Verde este unul foarte îndrăzneț pe piața din România, iar principala provocare în primul an de activitate a fost gestiunea stocurilor și găsirea unei soluții pentru a putea monitoriza stocurile în timp real, lucru care s-a și întâmplat. Totodată, se lucrează constant la identificarea unor tehnologii moderne (aplicații, programe) care să faciliteze și să eficientizeze munca depusă.

Totodată, echipa a demarat discuții cu producători locali și agenți economici pentru crearea unei „etichete speciale” prin care să fie marcate produsele locale în magazinele și restaurantele din Cluj.

Citește mai multe despre proiectul prin care a fost înființat Nod Verde aici.

Poți vizita magazinul online aici.

Mai jos găsești câteva articole despre Nod Verde, apărute în presă: