Filiala Cluj-Napoca
Durata
Buget
Food Hub Nod Verde 265.403$
Finantator
Lansat în 2017, programul „Food Hub” se anunța a fi una dintre cele mai îndrăznețe inițiative de sprijinire a producătorilor locali din țară. Ideea programului a venit în urma unei vizite făcute în 2014 în SUA, unde echipa Civitas a vizitat astfel de structuri și ulterior, împreună cu partenerii săi a adaptat conceptul la realitatea din România.
Proiectul depus în 2017 prevede două etape distincte coordonate de către Civitas. Într-o primă fază fundația noastră a selectat zece organizații nonprofit capabile să conceapă și să implementeze câte un plan de afaceri pentru înființarea unor structuri de tip food-hub în regiunea lor. Aceste organizații au primit granturi de câte aproximativ 8.000 de dolari pentru a realiza unor planuri de afaceri și documentarea necesară.
În a doua fază, din cele zece organizații, cinci au fost finanțate cu granturi de aproximativ 220.000 de dolari pentru a înființa foodhub-urile propuse. Modelele de business ale acestora au trebuit să respecte principiile impuse prin program dar au fost adaptate la specificul locului. Astfel, două foodhub-uri au fost înființate de către Fundația Civitas, unul de către filiala din Cluj-Napoca (Nod Verde), celălalt de către biroul din Odorheiu Secuiesc (Cumsecade / Helyénvaló).
Servicii oferite de foodhuburile fundației Civitas
Serviciile și resursele puse de către noi la dispoziția producătorilor afiliați centrului le permit acestora să facă față exigențelor pieței, atât din punct de vedere calitativ (prin respectarea normelor de calitate impuse caietului de sarcini al Centrului) cât și cantitativ (prin agregarea mai eficientă a aceluiași tip de produs). Le oferim producătorilor următoarele tipuri de servicii: I. Operaționale (componenta comercială): colectare, agregare, distribuție, promovare, ambalare, brokeraj (conectare directă cu piața). II. Sprijin (componenta educațională): consultanță în management, consultanță tehnică, formare profesională, campanii de educare și awareness.
Nod Verde
Conceptul food-hubului din Cluj- Napoca a fost construit pentru o piață cosmopolită, specifică unui oraș mare, nedefinită de spațiul geografic ci de un set de valori comune de consum (alimente locale, sănătoase, sprijinirea producătorilor locali). Zona de colectare a produselor se întinde pe o rază de 150 de kilometri. Ne-am asumat identificarea a cel puțin 60 de producători locali care să fie sprijiniți prin proiect și vom încuraja construirea unor relații bazate pe respect și corectitudine între producări și consumatori. În primul an de funcționare echipa va lucra pe dezvoltarea unei rețele de distribuție directă către clujenii interesați. Din 2019 urmează să se dezvolte relațiile comerciale cu restaurante, firme de catering și hoteluri.
Cumsecade / Helyénvaló
Inițiativa își propune încurajarea consumului de alimente locale, sănătoase și sprijinirea a cel puțin 60 de producătorilor din zona Odorheiu Secuiesc, prin înființarea unui magazin și a unui centru de colectare și integrare a acestora. Conceptul are o pronunțată componentă comunitară. Foodhubul este puternic conectat la rețeaua de producători implicate în Festivalul Fructelor și construită pe parcursul celor nouă ediții de festival. Fundația Civitas a înființat, astfel, în calitate de unic asociat, firma „Helyenvalo” („Cumsecade”). În colaborare cu municipalitatea din Odorheiu Secuiesc vom înființa centrul pentru produsele locale, respectiv un magazin în centrul orașului, unde vom derula cea mai mare parte a activităților proiectului nostru. Amenajarea spațiilor a demarat la sfârșitul lui 2017.
Un al treilea foodhub a fost înființat de către Fundația Open Fields la Valea Putnei (Nord Natural), al patrulea de către Centrul de Mediere și Securitate Comunitară din Iași (Roade și Merinde) și al cincilea de către World Vision România la Criț (Merindar).
Pe întreaga durată a programului, începând din 2017 și până în 2021, Fundația Civitas și-a asumat rolul de a administra granturile primite de la finanțator (Romanian American Foundation), de a monitoriza funcționarea celor cinci inițiative, de a documenta întregul proces și de a facilita colaborarea între organizațiile implicate.
FoodHub-urile sunt înființate în a doua etapă a proiectului. Din acest moment fermierii au șansa să colaboreze în grupuri și să beneficieze de consultanță în dezvoltarea propriilor capacități și produse. De asemenea, tot în această fază, personalul angajat al FoodHub-urilor va asigura logistica și relația dintre fermieri și clienți, care pot fi atât persoane fizice cât și persoane juridice (ex. restaurante, cantine, magazine proprii, universități etc.). Organizațiile responsabile de înființarea unor astfel de food-hub-uri sunt:
- Fundația Open Fields, în zona Vatra Dornei
- Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC), în zona Iași
- Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Filiala Cluj Napoca, în zona Cluj
- Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Filiala Odorheiu Secuiesc, în zona Odorheiu Secuiesc
- World Vision Romania, în județele Ialomița, Vâlcea, Dolj și Vaslui
Proiectul este finanțat de Fundația Româno-Americană și coordonat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca.