Membrii nou-înființatei cooperative agricole a producătorilor de cereale „Izvorul Fizeșului” din zona Cătina (Cluj) s-au întâlnit zilele trecute cu membrii unor cooperative din Crișana, care au același domeniu de activitate. Producătorii clujeni au vizitat Cooperativa Agricolă Agro Mureșana, Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlacan și Cooperativa Agricolă Varidor din județul Arad.
Demersul face parte dintr-o serie de mai multe astfel de deplasări menite să îi ajute să înțeleagă mai bine oportunitățile și provocările aceastei forme de asociere.
„Cooperativele vizitate sunt aproximativ de mărimea cooperativei «Izvorul Fizeșului» și au fost înființate anii trecuți, fără accesarea unor fonduri europene, pentru că producătorii de acolo au înțeles că așa pot obține prețuri mai bune la negocierea contractelor, că pot accesa resurse mai ușor sau pot acoperi cofinanțările necesare pe diverse programe de finanțare”, explică Gabriela Demian, coordonatorul proiectului prin care Fundația Civitas sprijină înființarea și dezvoltarea cooperativei pe cereale din Cluj.
Toate cele trei cooperative arădene sunt înscrise în Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), ai cărei membrii exploatează împreună peste 150.000 de hectare de teren. Totodată, cele trei organizații amintite sunt avizate ca „grupuri de producători”, adică beneficiază de sprijin financiar suplimentar.
„Producătorii clujeni au văzut că se poate. Ei s-au asociat sub coordonarea noastră, dar pentru prima oară, întâlnindu-se acum cu alți membrii de cooperative, au înțeles că nu sunt doar povești, că pe lângă avantajele de care erau conștienți sunt și altele, dar cel mai mult că stă în puterea lor să se dezvolte și să fie mai competitivi pe piață”, adaugă Gabriela Demian.
În proiect sunt prevăzute și alte vizite de studiu, printre care una în Dobrogea, la Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud în luna iunie. Asocierea dobrogeană constă în 40 de proprietari care exploatează împreună 21.000 de hectare în judeţul Constanţa.
Cooperativa „Izvorul Fizeșului” a fost înființată cu fonduri europene prin GAL Câmpia Transilvaniei cu sprijinul fundației Civitas, la sfârșitul lui 2018. Cei 10 membrii fondatori au împreună aproximativ 1000 de hectare de teren pe care cultivă porumb, floarea soarelui, soia și grâu. Fundația Civitas îi sprijină pe acești producători cu asistență în implementarea planului de afaceri, găsirea unor modalități viabile de a funcționa pe piață, sprijin pe partea de organizare și management.
Sursa foto: Fundația Civitas și pagina de facebook Fermierul Nădlăcan