Autor text: Maria Tudoran

Material premiat în cadrul concursului #Scriu de Bine

Imaginează-ți o zi ploioasă de sâmbătă, în care te gândești să mai zăbovești puțin în pat. Afară e o combinație nefastă între frig și umezeală. Când deschizi geamul ca să verifici cât de tare plouă, îți vine să-ți bagi cele cinci straturi de haine înapoi în dulap și să te întorci la căldura din culcușul tău. Până la urmă, ce contează? E weekend și n-ai nicio responsabilitate. 

În același timp, la câțiva kilometri depărtare, într-un apartament la fel de călduros ca al tău, o doamnă cu ochelari și păr ușor grizonat împărtășește aceleași gânduri. Singura diferență este că ea are o responsabilitate, una chiar mare. Încă nu ți-o zic, fiindcă vreau să te mai port puțin prin lumea ei. 

Să revenim, așadar. Doamna se îndreaptă spre metrou cu pași grăbiți, ca să nu îl piardă. E important să nu îl piardă, fiindcă o așteaptă cineva. Ajunge într-un final la metrou și îl prinde exact când sosește la peron. Drumul e destul de lung, dar nu o deranjează. Se pierde în gânduri și uită de împrejurimi. E momentul ei de meditație, înainte să se dedice complet responsabilității ei. După minute bune, aude în fundal anunțul ultimei stații. 

Iese din metrou, urcă la suprafață și își continuă drumul încă 40 de minute. Poate te întrebi de ce preferă să meargă pe jos, mai ales când plouă. Ei bine, așa se curăță de toate gândurile și emoțiile negative. Pentru responsabilitatea care urmează, e nevoie să fie ancorată în Calm, Răbdare și Înțelegere. 

Într-un final, ajunge pe Aleea Oltului numărul 2. Deschide poarta și intră în curtea revigorată de ploaie. Mai face câțiva pași și ajunge la ușa casei, pe care o deschide cu mâini tremurânde (Afară e o combinație nefastă între frig și umezeală, îți amintești?). Intră să se schimbe de hainele ude, iar pe fundal se aud chicoteli. După 2-3 minute, urcă la etaj și ajunge la sursa chicotelilor. 

Patru copilași învață o nouă melodie. Ștefan bate din palme, Andrei dă paginile, Bubu ține ritmul cu o floare în mână și Cristina zâmbește cu toată gurița ei. O scenă plină de puritate și candoare, pe care doamna cu ochelari și păr ușor grizonat o soarbe din priviri. 

La un moment dat, Andrei o vede cu coada ochiului și strigă ,,MAMA, AI VENIT!”.

Într-adevăr, mama lor a venit. Una din ele, de fapt. Fiindcă la Casa Maria, proiect al Fundației Copii în Dificultate, MAMĂ este fiecare doamnă care îngrijește cei 12 copilași cu probleme neurologice. 

Pentru ei, este firesc ca orice femeie care le oferă iubire, înțelegere și protecție să fie MAMĂ. Pentru noi, care înțelegem realitatea dureroasă, încărcătura e mult mai profundă. Ori abandonați la naștere, ori după ce părinții au aflat diagnosticele grave, copilașii au învățat să primească iubire de la zero. Indiferent de vârstă, ei au început să trăiască abia din momentul în care au ajuns la Casa Maria. Până atunci, doar au supraviețuit. 

De la îngrijiri medicale, la educație formală și non-formală, la activități de relaxare, copilașii au armonie atât în plan fizic, cât și în plan psiho-emoțional. Prezența 24/7 a personalului călduros și iubitor recreează un mediu familial autentic, total opus față de experiența cruntă din plasament. 

Pe lângă proiectul Casa Maria, Fundația Copii în Dificultate mai are două proiecte. 

Community Argeș are trei programe care se adresează copiilor din medii socio-economice precare: educație sanitară pentru 200 copii, after-school de prevenire a abandonului școlar pentru 120 copii și tratamente stomatologice pentru 30 copii. 

Casa dintre Brazi este un complex de recreere pentru copiii cu dizabilități și părinții lor. Pentru a promova incluziunea socială, aceștia vor beneficia de excursii, tabere și activități de relaxare în aerul proaspăt de munte. Terenul a fost cumpărat, iar debutul construcției este estimat la începutul anului 2025. 

Dacă te întrebi de ce contează să citești acest articol, răspunsul este simplu: Copilașii m-au salvat. Cuvântul salvare este mare, însă deloc departe de adevăr. 

Între anii 2018 și 2022, când făceam voluntariat prin proiectul ,,Grijă de Aripi” al Facultății de Medicină, treceam prin cele mai grele momente. Unul după altul, apărea câte un eveniment care mă îngenunchea. Nu știam ce să fac. Așa că mi-am zis ,,Ok, soluții nu găsesc, dar timp pentru copii am”. Așa că în fiecare vineri la ora 10, mă vedeam cu ei. Nu puteam să îmi încalc cuvântul, fiindcă mă certau dacă lipseam. Ușor ușor, această rutină mi-a refăcut energia. 

Cum s-a întâmplat asta? Nu știu să-ți spun. Poate fiindcă mi-au spus MAMĂ timp de 4 ani. Sau poate fiindcă erau atât de puri și autentici, încât singura opțiune era să primesc energia lor. 

Cert este că fără ei, nu aș fi avut claritatea de care aveam nevoie. 

Tocmai de aceea îți scriu aceste rânduri. 

Vreau să știi de copilașii Fundației CID. De Ștefan, Andrei, Bubu, Cristina, Mihaela, Dumitru, Iustin, Mihai, Petre, Robert, Petru și Matteo. Vreau să știi cu câtă ambiție învață unii din ei să citească, să scrie, să calculeze. Vreau să știi cu câtă curiozitate descoperă lumea din jurul lor. Și mai vreau să știi că deși unii sunt paralizați la pat sau hrăniți prin tub, sunt niște luptători! 

Dacă te-am convins să intri pe paginile Fundației CID, atunci mi-am îndeplinit misiunea. Faptul că citești acest articol nu este întâmplător. 

Vrei să aflăm împreună ce înseamnă această sincronicitate?

Facebook: Fundația Copii în Dificultate 

Instagram: fundatia_copii_in_dificultate 

E-mail: bucuresti@cid.org.ro 

Site: www.cid.org.ro 

Telefon: 021 210 31 21

***Acest articol este unul din materialele câștigătoare din concursul #Scriu de Bine, organizat în cadrul proiectului Lupă pe impact.Un plus de încredere în ONG-uri, implementat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.