Ancuța Berindei este unul dintre cei 8 antreprenori pe care Fundația Civitas îi sprijină în implementarea planului de afaceri, prin programul Start-up@CENTRU. Demarat în 2018, proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman. Proiectul urmărește să creeze atât un cadru favorabil dezvoltării abilităților antreprenoriale pentru cei interesați să pornească un business, cât și un context potrivit pentru înființarea și susținerea întreprinderilor non-agricole din mediul urban. Despre program și despre cele 8 business-uri sprijinite de Civitas, am scris mai multe aici.
De această dată, atenția cade pe unul dintre antreprenorii din program, Ancuța, care a înființat un business pornind de la o nevoie colectivă resimțită la nivelul orașului în care locuiește. Ancuța este un antreprenor curajos, care a îndrăznit să facă o schimbare acolo unde era nevoie de una.
Business-ul tău a pornit dintr-o nevoie colectivă – un loc de joacă pentru copiii din Câmpeni. Ce te-a motivat să fii tu cea care ia situația în mâini și înființează un astfel de loc?
Totul a pornit în urma experiențelor pe care le-am avut cu băiețelul meu prin diferite locuri de joacă. Experiențe care au fost însoțite mai apoi de nevoia de a-l lăsa într-un loc organizat, în care să fie în siguranță și în care să se joace împreună cu alți prichindei.
Nu există un loc de joacă în Câmpeni, iar asta m-a motivat foarte mult să fiu eu cea care schimbă acest lucru. Îmi doresc să ofer micuților, dar și părinților o viață mai ușoară și mai frumoasă. Vreau ca acest loc de joacă să le ofere părinților siguranța că al lor copil se dezvoltă intelectual și emoțional, socializează și se bucură de activități recreative și distractive. Totul într-un mediu sigur, care nu îi pune viața în pericol. Asta este cel mai important.
Pe lângă faptul că vrei să oferi părinților un loc dedicat activităților recreative și distractive pentru copii lor, vrei să demonstrezi că jocul este un instrument eficient în educația celor mici. Cum îți propui să convingi părinții că prin joc copiii lor își dezvoltă abilități sociale și emoționale?
Abilităţile sociale și emoționale se învaţă şi se exersează în interacţiunile zilnice pe care copilul le are cu ceilalţi, fie copii sau adulţi. Pentru a putea asimila comportamente sociale potrivite, copiii au nevoie de un context de învăţare, în care să se regăsească reguli, explicate şi repetate, multă răbdare şi înţelegere din partea adulţilor.
În spațiul de joacă organizăm diferite jocuri interactive și creative, care contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale. Copilul iniţiază diverse jocuri sau se alătură altor copii pentru a se juca, își practică hobby-urile, inventează jocuri sau urmărește regulile simple ale celor existente. În acest mod învață să recunoască şi să își exprime propriile emoţii, devenind mai conştient de emoţiile celorlalţi. Puterea exemplului este cea mai bună – observă comportamentul celorlalți și începe să comunice verbal mult mai bine, folosind sau fiind ajutat să folosească mereu expresii politicoase. Începe să tolereze să stea fără părinți și devine mai independent; învaţă cum să iniţieze şi să păstreze o relaţie de prietenie. Învață să își aștepte rândul și să împartă jucării tocmai pentru că desfășoară diferite jocuri alături de un grup, lucru care îl va ajuta mai târziu să respecte reguli de conduită socială.
Cât de mult te inspiră relația cu copilul tău în desfășurarea acestui business dedicat celor mici?
Mă inspiră foarte mult relația cu copilul meu în desfășurarea acestui business. Chiar el este persoana care m-a adus aici, până la urmă. Ca orice mămică, mi-am dorit să petrec cât mai mult timp alături de el și cred că acesta este cel mai potrivit business pentru a putea face asta. Când e nevoie să merg acolo, pot lua cu mine copilul fără nicio problemă. Chiar din acest motiv, am amenajat pentru copiii cu vârsta 0-3 ani un spațiu care are un tobogan, o piscină cu bile, un leagăn și o căsuță, în care cei mici pot construi un orășel întreg. Construind împreună, adulţii şi copiii devin parteneri de încredere într-un joc distractiv și educativ. Copilul se joacă şi învaţă, se dezvoltă, îşi formează personalitatea. Rolul meu, ca părinte, este să-i ofer copilului meu o iubire necondiționată, să construiesc un cadru de siguranță pentru ca el să crească și să se dezvolte pe deplin – să fiu ghidul lui în această călătorie minunată, dar sinuoasă – creșterea și maturizarea. Noi, părinții, suntem modelele lor. Așa învață micuții noștri, prin exemplu, mai ales pentru că ochișorii lor au o memorie vizuală foarte bine dezvoltată.
Piticii Zâmbăreți este un loc de joacă inclusiv? Cum integrezi în activitățile zilnice copiii cu situații deosebite?
Acești copii au nevoie de socializare permanentă și colaborare cu ceilalți pentru integrarea lor socială. Personalul nostru încurajează relațiile de prietenie și comunicare între toți copiii din spațiul de joacă, fără să existe discriminare. Activitățile cu tematică diferită (sportive sau artistice) dezvoltă spiritul de competiţie, de echipă, încrederea în forţele proprii și îi încurajează cooperarea. Acești copii trebuie ajutați, încurajați să trăiască alături de ceilalţi, să desfăşoare activităţi comune astfel încât să dobândească abilităţi pentru a se putea adapta și integra în societate.
În cadrul programului Start-up@CENTRU, pe lângă finanțarea pe care ai primit-o pentru business-ul tău, ai avut parte și de cursuri și sesiuni de mentorat pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale și pentru actualizarea planului de afaceri într-un model de business care poate fi aplicat. Cât de important e să ai un mentor atunci când începi un business și cum te-a ajutat pe tine această experiență?
Mentorul a fost ca un înger păzitor. E foarte bine să ai un astfel de îndrumător atunci când începi un business. Nu e chiar ușor un astfel de început, există multe provocări pe care singur nu ai ști cum să le depășești. O persoană cu experiență în domeniul antreprenorial este foarte bine venită în acest moment, în care nu ai cum altfel să găsești răspunsuri la lista lungă de întrebări pe care o ai. Este nemaipomenit, ca antreprenor, să ai o persoană cu care poți discuta orice referitor la afacerea pe care urmează să o derulezi. O persoană care îți dă sfaturi, te ajută să vezi și o altă latură a afacerii, te ajută, practic, să te dezvolți și să-ți depășești limitele. Mentorul meu este suportul afacerii mele, exact ceea ce aveam nevoie la acel moment. Este persoana care m-a ajutat să fac primii pași în afaceri.