Organizator:

Fundația Civitas pentru Sociectatea Civilă Cluj

Finanțator:

Active Citizens Fund România

Parteneri:

Mai mult de 30 de ONG-uri au participat la Festivalul Civitas – Un Spațiu Civic Vital organizat în 22 septembrie 2023, la Odorheiu Secuiesc. Festivalul a reunit societatea civilă din regiune la o serie de discuții publice despre schimbările pozitive pe care le produc organizațiile neguvernamentale, dar și viitorul ONG-urilor.

Peste 250 de vizitatori au participat la activitățile din cadrul festivalului. Atelierele Civitas s-au concentrat pe tematici relevante pentru comunitatea locală, ca dezvoltare comunitară și rurală, dezvoltare antreprenorială sau oportunități de dezvoltare pentru ONG-uri. Pe lângă participarea la ateliere, vizitatorii au putut interacționa cu ONG-uri din regiune și s-au bucurat de produsele locale expuse în una dintre locațiile evenimentului.

„Este important ca în comunitate, alături de sectorul antreprenorial și cel al administrației locale, să existe și o rețea dezvoltată a ONG-urilor conștiente - societatea doar astfel va funcționa sănătos. Din acest punct de vedere, Odorheiu Secuiesc se afla în frunte la începutul anilor '90. Cu Festivalul Civitas - Un Spațiu Civic Vital, am evidențiat intervențiile bazate pe o planificare comunitară responsabilă, care duc la impact semnificativ la nivel social.”

ORBÁN ÁrpádDirector de Dezvoltare Strategică

Festivalul Civitas – Un Spațiu Civic Vital a fost organizat în cadrul proiectului Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri, prin care ne-am propus să punem lupa pe impactul pozitiv al organizațiilor negurvernamentale și să încurajăm oamenii să descopere poveștile de bine pe care ONG-urile le scriu zi de zi. Acesta s-a desfășurat cu sprijinul partenerilor locali, Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ și Mini Transilvania Park.

Festivalul Civitas – Un Spațiu Civic Vital în cifre
  • 32 de ONG-uri implicate 
  • 20 de expozanți
  • 5 ateliere
  • Peste 200 de vizitatori

Pentru mine, organizațiile non-guvernamentale înseamnă că putem să ne exercităm în formă „oficială" rolul asumat în comunitate și putem să redescoperim valorile noastre comune.

Ce spun vizitatorii festivalului

După părerea mea, organizațiile non-guvernamentale sunt comunități care se dedică pentru păstrarea și promovarea unor valori, domenii și tradiții specifice. Consider că, fără ONG-uri, tradițiile noastre nu ar putea supraviețui și suntem recunoscători celor care își asumă responsabilitatea și contribuie la conservarea valorilor din zona rurală.

Ce spun vizitatorii festivalului

ONG-urile au rol important (sau ar trebui să aibă rol important). Încetul cu încetul, numai ele reprezintă singura speranță pentru conservarea și transmiterea modului de viață tradițional și a valorilor populare. Personal, consider că este important ca locuitorii din zonă să recunoască valoarea lor.

Ce spun vizitatorii festivalului

ONG-ul este organizația care ajută dezvoltarea zonei rurale și depune efort pentru rezolvarea problemelor apărute

Ce spun vizitatorii festivalului

Scopul ONG-urilor ar putea fi asumarea rolului de „tălmaci", a explica pe înțelesul oamenilor simpli cât de importantă este dezvoltarea și conservarea zonei rurale.

Ce spun vizitatorii festivalului

Festivalul Civitas. Un spațiu Civic Vital a fost organizat în cadrul proiectului Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri, derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.