Pentru ca pe mesele oamenilor din România să ajungă alimente proaspete, care păstrează gustul de odinioară, fermierii mici și mijlocii trebuie să-și dezvolte afacerile și să pătrundă pe noi piețe de desfacere. Din păcate, micii producători locali continuă să aibă un acces limitat la piața de retail din cauza lipsei de asociere și reprezentare a grupurilor de fermieri.
Din dorința de a schimba lucrurile pentru producătorii locali din Cluj și împrejurimi, cu sprijinul Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii și al Fundației Carrefour, am demarat un proiect prin care ajutăm fermierii să-și dezvolte afacerile și să pătrundă pe piața de retail. Oferim suport producătorilor, astfel încât aceștia să poată produce mai mult, produse de o calitate mai înaltă.
10 fermieri mici și mijlocii din Cluj livrează deja în magazinele Carrefour
În cadrul proiectului, food hubul Nod Verde și-a asumat responsabilitatea conectării producătorilor locali la procedurile de livrare ale partenerilor din retail. Food hubul se asigură că prodcătorii vin în întâmpinarea nevoilor comercianților în ceea ce privește procedurile, calitatea produselor, calendarul, cantitățile și depozitarea. Prin proiect, a fost încheiat un parteneriat cu sectorul retail, datorită căruia putem găsi deja legume și fructe proaspete de la 10 fermieri mici și mijlocii din Cluj pe rafturile hypermarketului Carrefour.
În același timp, pentru a putea livra un volum mai mare de produse către supermarketuri, producătorii trebuie să-și crească afacerile, iar de aici vine nevoia accesării unei finanțări, fie că ne referim la un credit sau la o finanțare nerambursabilă. În acest context, am invitat producătorii locali la o întâlnire dedicată subiectului finanțării în agricultură, unde am discutat despre avantajele unui credit și cele ale finanțărilor nerambursabile.
Creditele pentru fermieri se acordă în condiții mai flexibile
Atunci când vine vorba despre credite, Alexandra Kardos, șefa agenției Patria Credit Zalău, spune că cea mai mare provocare în lucrul cu fermierii este teama acestora de a colabora cu băncile, chiar dacă creditele pentru fermieri se acordă în condiții diferite de cele destinate altor tipuri de afaceri.
„Principalele benficii pe care le pot avea fermieriii, dacă apelează la noi, sunt legate de posibilitatea de a accesa un credit indiferent de forma de organizare pe care o au: producător agricol simplu, întreprindere individuală, persoane fizice autorizate sau chiar SRL-uri. Pot alege să ramburseze ratele sezonier, în funcție de natura afacerii. Nu au nevoie să vină cu cofinanțări din surse proprii. Pot accesa până la 100% din valoarea investiției. (…) Costurile pot fi negociate în funcție de nevoia de creditare”, a menționat reprezentanta Patria Credit în cadrul întâlnirii.
Accesul fermierilor la finanțări nerambursabile
O altă opțiune pentru micii producători locali sunt finanțările neambursabile. Márton Balogh, directorul Fundației Civitas (Biroul Cluj-Napoca), consideră că fondurile europene reprezintă o șansă deosebit de importantă pentru fermierii care doresc să-și dezvolte afacerile. În anul 2023, va începe implementarea Programului Național Strategic 2023 – 2027, care este principala sursă de finanțare a fermierilor români. Prin urmare, toți fermierii care au idei de dezvoltare pentru afacerile lor sunt îndemnați să urmărească oportunitățile de finanțare ce vor veni și sunt încurajați să gândească proiecte cu care să aplice pentru finanțare.
Deși accesarea unei finanțări nerambursabile poate părea un proces anevoios, Alexandru Răchită, un producător de zmeură care a trecut prin experiența accesării de fonduri europene, încurajează fermierii să o facă. „Recomand tuturor fermierilor care nu au accesat până acum un program european să acceseze cu încredere, fiindcă nu le va părea rău. E singurul mod prin care se pot dezvolta destul de repede și ușor”, spune Alexandru Răchită.
Producătorul zice că procesul de aplicare pentru obținerea finanțării nu a fost unul complicat, dar crede că un lucru de îmbunătățit în accesarea finanțărilor nerambursabile ar fi reducerea numărului de acte necesare și construirea unei relații mai bune între instituțiile care oferă finanțări nerambursabile și sistemul bancar, astfel încât creditele necesare pentru anumite linii de finanțare să devină mai accesibile.
Întâlnirea pe tema finanțărilor accesibile fermierilor a avut loc în date de 2 februarie, la sediul Fundației Civitas. Mulțumim producătorilor care au participat la discuție și Patria Credit, pentru informațiile utile privind creditele pentru fermieri!