Ahhoz, hogy asztalainkra friss és ízletes élelmiszerek kerüljenek, a kis- és középméretű gazdáknak fejleszteniük kell vállalkozásaikat és új piacokra kell betörniük. Sajnálatos módon a helyi termelők kiskereskedelmi piachoz való hozzáférése továbbra is korlátozott, ugyanis alacsony a csoportokba tömörülés mértéke és nincsenek megfelelő képviseleti szervek.

Annak érdekében, hogy a kolozsvári és Kolozsvár környéki helyi termelők helyzetén változtassunk, a Mezőgazdaság Fejlesztéséért Alapítvány és a Carrefour Alapítvány támogatásával egy olyan projektet indítottunk, amelynek célja, hogy a gazdák segítségére legyünk a vállalkozásuk fejlesztésében és a kiskereskedelmi piacra való belépésben. Támogatást nyújtunk a termelőknek, hogy több és jobb minőségű terméket tudjanak előállítani.

10 kolozsvári kis- és középméretű gazda már szállít a Carrefour áruházakba

A projekt részeként a Nod Verde élelmiszer-csomópont vállalta a helyi termelők összekapcsolását a kiskereskedelmi partnerekkel és a szállítási eljárások elősegítését. Az élelmiszer-csomópont biztosítja, hogy a termelők megfeleljenek a kiskereskedők igényeinek, mint például a termékminőség biztosítása, a megfelelő időzítés, mennyiségi és tárolási kritériumok stb. A projekt révén partnerséget kötöttünk a kiskereskedelmi szektorral, amelynek köszönhetően már 10 kolozsvári kis- és középméretű gazdától származó friss zöldséget és gyümölcsöt találunk a Carrefour hipermarketek polcain.

Ugyanakkor ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű terményt tudjanak kiszállítani a szupermarketekbe, a termelőknek növelniük kell üzleti tevékenységüket, ezért pedig finanszírozásra van szükség, hitel vagy vissza nem térítendő támogatás formájában. Ezzel összefüggésben meghívtuk a helyi termelőket egy találkozóra, amelyet a mezőgazdasági finanszírozások témájának szenteltünk, megvitatva a hitel és a vissza nem térítendő finanszírozások előnyeit és hátrányait.

Rugalmasabb feltételek mellett nyújthatók hitelek a mezőgazdasági termelőknek

Kardos Alexandra, a Patria Credit zilahi ügynökségének vezetője szerint a hitelezéssel kapcsolatban a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a gazdák félnek a bankokkal való együttműködéstől, annak ellenére, hogy más típusú vállalkozásokkal összehasonlítva, a gazdáknak szánt hiteleket kedvezményesebb feltételek mellett nyújtják.

„A hozzánk forduló gazdák egyik fő előnye, hogy jogi formájuktól függetlenül juthatnak hitelhez: egy egyszerű mezőgazdasági termelőnek ugyanúgy tudunk segíteni, mint egy egyéni vállalkozónak, magánszemélynek (PFA) vagy korlátolt felelősségű társaságnak (SRL). Emellett a vállalkozás jellegétől függően választhatják a törlesztőrészletek szezonális visszafizetését is. Nem kell saját forrásból társfinanszírozást előteremteniük és a beruházás értékének akár 100%-ához is hozzáférhetnek (…). Mi több, a költségek a hiteligénytől függően egyeztethetők” – mondta a Patria Credit képviselője a találkozón.

A gazdák vissza nem térítendő finanszírozáshoz való hozzáférése

Egy másik lehetőség a helyi kistermelők számára a vissza nem térítendő finanszírozás. Balogh Márton, a Civitas Alapítvány kolozsvári irodájának igazgatója úgy látja, hogy az európai alapok különösen fontos lehetőséget jelentenek a vállalkozásaikat fejleszteni kívánó gazdák számára. Idén kezdődik a 2023-2027-es Nemzeti Stratégiai Program (Programului Național Strategic) végrehajtása, amely a romániai gazdák számára a fő finanszírozási forrás lesz majd. Ezért minden olyan gazdát, akinek fejlesztési elképzelései vannak a vállalkozásával kapcsolatban, arra ösztönzünk, hogy keresse a közelgő finanszírozási lehetőségeket és gondolkodjon olyan projekteken, amelyekkel pályázhat a támogatásra.

Bár a vissza nem térítendő finanszírozáshoz való hozzáférés nehéz folyamatnak tűnhet, Răchită Alexandru málnatermelő arra biztatja a gazdákat, hogy tegyék meg ezt a lépést. Uniós forrásokhoz való hozzáférésben szerzett tapasztalatai alapján: „Azt tanácsolom minden gazdának, aki még nem jutott hozzá uniós programhoz, hogy bátran tegye meg, mert nem fogja megbánni. Csak így tudnak elég gyorsan és könnyen fejlődni” –mondja Răchită Alexandru.

A termelő szerint nem volt bonyolult a pénzigénylés folyamata, de szerinte a vissza nem térítendő finanszírozáshoz való hozzájutásnál két dologban lehetne javítani: csökkenteni kellene a szükséges dokumentumok számát, valamint jobb kapcsolatot kellene kiépíteni a pénzalapokat kezelő intézmények és a bankrendszer között, hogy az egyes finanszírozási vonalakhoz szükséges hitelek könnyebben hozzáférhetővé váljanak.

A mezőgazdasági termelők számára hozzáférhető finanszírozásról szóló találkozóra február 2-án került sor a Civitas Alapítvány kolozsvári székhelyén. Köszönet a megbeszélésen részt vevő termelőknek és a Patria Credit gazdáknak nyújtott információiért!