Megvalósítás időszaka
2012 – 2016
A projekt összértéke
168,080 USD
Támogató
Romanian American Foundation

Az esztendő első részébén fejeződött be a – nem rövid történetű – ugyanakkor jelentős hozadékú projekt, hiszen keretében megalakult és 2016-ban is újab fejlődést ért el a Kis Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet. A 2012 őszén kigondolt elképzelés szép lassan – de beért.

E projekt által társulásba szerveztük a Kis Szamos-medence zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdáinak jórészét, lehetőséget nyújtva nekik, hogy egy számukra új, a szupermarketek piacára is bejuthassanak. Úgy ítéljük meg, hogy a projekt eredményeképpen hozzajárultunk a Kolozs megyei Apahida és Zsuk községekben a közösségi kohézióhoz és a jóllét növekedéséhez.

A projekt futamidejének 3 esztendeje során cselekedeteink által folyamatosan erősítettük az elképzelés megvalósítását. Ennek érdekében, közösen a gazdákkal üzleti tervet dolgoztunk ki, amelyet következetesen javítottunk az alkalmazása során, ugyanakkor a projekt sikeres kivitelezéséhez megtaláltuk a megfelelő helyszíneket és létrehoztuk a szükséges logisztikai keretet is. Az üzleti terv kivitelezése során arra összpontosítottunk, hogy az gazdaságosságot eredményezzen, ugyanakkor közösségi célokat is szolgáljon, segítse a csoport összeforrását, valamint hozza előtérbe a Szövetkezetet a közösségben és a Helyi Akciócsoportok előtt.

A projekt végére branding-elemeket is kidolgoztunk (bennük például a vizuális arculatot és a közönséggel való kommunikáció módját is kidolgoztuk). Elindítottunk egy weboldalt is, valamint promóciós anyagokat hoztunk létre (címkék, szórólapok, plakátok, mappák). A Szövetkezet alapszabályzatában és annak összetételében is változtatásokat végeztünk el. Alapelképzelése szerint a Civitas kilépett a szervezetből, ugyanakkor új tagok belépését segítettük elő.

A projekt egyes eredményei már a kezdetektől megtapasztalhatóak voltak. Hiszen már 2013-ban 53.000 euro volt a Szövetkezet forgalma, és ez négyszeressére növekedett 2016-ra, elérve a 210.000 euro-t.

Partnerek:

A Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, Közvetítő és Közösségbiztonsági Központ, Pact Alapítvány, Európai Politikák Román Központja

Megtanultam a következőket: ha nem viszed be a lelkedet a tevékenységedbe, akkor nem leszel boldog. Ez az egyszerű recept. Az érem másik oldalán természetesen az áll, hogy egy adott pillanatban kiábrándulhatsz. Egy másik dologra is rájöttem, a Világegyetem érted dolgozik, amikor Te dolgozol másokért. Ha szánsz másokra időt és energiát, akkor megtörténhet, hogy visszakapod, mégha nem is számítasz rá egyáltalán. Másokat segíteni – magadon segítesz!

Valentin FilipProjektmenedzser