Iroda

Székelyudvarhely

Kezdés napja: 2017.06.01

Befejezés napja: 2017.09.30

Költségvetés:
33000 lej
Támogató:
Székelyudvarhely Helyi Tanácsa, Hargita Megyei Helyi Tanács, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt (HU)

Körülbelül 7000 személy látogatta meg, három nap alatt, a Székelyudvarhelyi Gyümölcs Fesztivált. Az eseményt 9. alkalommal szervezte meg a Civitas Alapítvány regionális irodája.

A rendezvény célja, mely már hagyományossá vált Udvarhely környékén, a gyümölcs termelő és feldolgozó közösségek támogatása. Ez alkalommal 14 közösség vett részt és 300 típusnál több gyümölcsből előállított terméket kínált az érdekeltek számára.

A Gyümölcs Fesztivál mindenki számára egészséges és minőségi terméket kínál, illetve a környező falvak háziasszonyai számára olyan lehetőséget biztosított, ahol értékesíthetik az év közben elkészített házi termékeiket.

"Számomra a Gyümölcs Fesztivál a kollégáimmal, önkéntesekkel, támogatókkal, partnerekkel és közösség tagjaival folytatott közös munkát jelenti. Öröm látni, hogy mindenki lelkesen vesz rész, főleg hogy sok partnerünk sok éve már mellettünk áll. Egy «tiszta forrás» melyet hasznosítani lehet és kell. Szeretném, ha a jövőben is ilyen ... gyümölcsöző együttműködésünk lenne ."

Bartha-Pál Csaba projektvezető

A fesztivál 3 napja alatt a látogatók megkóstolhatták a termékeket, mint dzsemek és természetes gyümölcs szörpök, szárított gyümölcsök és különböző sütemények. Az Erdélyi Táncház keretében tartott kulturális programok mellett, helyet kapott más kicsiknek és nagyoknak szervezett több esemény is.

Voltak kialakított játszóhelyek, kézműves műhelyek, termék kiállítások, a helyi teafüveket ismertető standok. Kialakításra került egy „Csere sátor” is, ahol a látogatóknak lehetősége volt különböző helyi termékeket elcserélni. Több érdekes és értékes nyereménnyel járó sorsolás, tombola és verseny volt. Kiegészítésként megszerveztünk egy konferenciát „Kárpát Medence hagyományainak és helyi értékeinek megőrzése, együttműködéssel” témával.

A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a kezdeményezések amelyek kiemelik a természeti kincsek felelősségteljes értékesítésének fontosságát és bizonyítják, hogy ezek a módok fejlesztik és megtartják egy fenntartható közösség gazdaságát.

Partnerek:

Székelyudvarhely Regionális Iroda, Szent István Egyetem Magyarország, GAK Nonprofit Közhasznú Kft. (Magyarország), Ormánság Alapítvány (Magyarország), Tiszasas Község Önkormányzata (Magyarország), Centre Capacitacio Agraria Manresa (Spanyolország), valamint a Ruskin Mill Trust (Nagy-Brittania).