Solicitant

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca

Durata
Mai 2018 – Ianuarie 2020
Buget
85.966,45 euro
Finanțator
Programul Național de Devoltare Rurală

Fundația Civitas vine în ajutorul producătorilor de fructe de pădure printr-un proiect care urmărește înființarea unei cooperative în acest domeniu și dezvoltarea acesteia.

Proiectul se numește sugestiv „Înființarea și dezvoltarea unei cooperative a producătorilor de fructe de pădure pe teritoriul Asociației GAL Someș Transilvan”. Ulterior, cooperativa înființată a primit numele de „Arome Transilvane”. Prin această inițiativă se urmărește o mai bună integrare a fermierilor în lanțul agroalimentar, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea lor pe piețele locale și în cadrul circuitelor scurte de aprovizionare.

Proiectul contribuie la creșterea eficienței agriculturii din zonă. Astfel, proiectul contribuie la realizarea obiectivelor stabilite în Strategia de dezvoltare locală GAL Someș Transilvan prin favorizarea competitivității agriculturii și promovarea organizării lanțului alimentar.

S-au pus, astfel, bazele primei cooperative agricole a producătorilor de fructe de pădure de pe aria județului Cluj. Înființarea asociației vine la inițiativa Fundației Civitas  și celor 9 membrii fondatori, care cultivă şi procesează o gamă largă de fructe de pădure  precum coacăze negre și roșii, zmeură, mure, agrișe, cătină albă etc. Membrii cooperativei provin din satele și comunele Lujerdiu, Sic, Borșa, Vișea.

Care este scopul cooperativei?

Asociația își propune să ofere consumatorilor, în principal din județul Cluj, fructe din cultura proprie, fructe cu o deosebită valoare nutritivă net superioară fructelor din import.  Cooperativa se doreşte a fi o forma organizată în aşa fel încât consumatorul să știe toate detaliile necesare despre proveniența fructelor şi modul în care au fost cultivate, prin acest mod conștientizându-se asupra valorii fructelor cultivate de producătorii mici locali.

Un alt țel al Asociației este acela de a susţine producătorii mici si mijlocii și de a încuraja noi fermieri să-și înceapă aventura pe această cale, a producerii fructelor de pădure.

Problemele principale întâmpinate de cei 9 membrii fondatori ai acestei Asociații sunt, pe lângă deficitul tot mai acut al forței de muncă, posibilitatea de a-și găsi piață de desfacere. Motivul principal este cantitatea mică de fructe obținute de fiecare producător în parte dar și cantitățile mari de fructe de pădure importate din străinătate. Prin această formă asociativă, cooperativa va încerca să rezolve aceste probleme prin centralizarea varietăților de fructe cultivate de membrii acesteia și de a facilita crearea unor puncte fixe și mobile de desfacere a produselor, pentru început, în Cluj-Napoca.

Ce produce cooperativa?

Fructe de pădure:  afine de cultură, mure, zmeură de cultură, coacăze negre, coacăze roşii, agrișe, fructe de goji, fructe de Aronia melanocarpa, cătină albă.

Siropuri: sirop de zmeură, sirop de soc cu portocale și lămâi, sirop de Aronia, sirop de merișoare, sirop de coacăze negre, sirop de căpșuni, sirop de vișine, sirop de afine.

Dulcețuri: dulceața de căpșuni, dulceața de ardei iuți, dulceața de coacăze negre, dulceața de zmeură, dulceața de gutui, dulceața de gutui cu miez de nucă, pastă de măceșe, magiun de prune, dulceață de cireșe amare, dulceață de afine.