Noutati

Solicităm Guvernului Orban înlăturarea efectelor distructive ale OUG 114/2018 în privința reutilizării sociale a sumelor confiscate din infracțiuni

By 12 decembrie 2019 No Comments

Având în vedere declarațiile prim-ministrului Ludovic Orban și ale ministrului finanțelor publice Florin Cîţu privind decizia de eliminare a elementelor nocive ale Ordonanţei de urgență nr. 114/2018, organizațiile semnatare solicită Guvernului să includă în proiectul de lege pe care intenționează să își angajeze răspunderea în fața Camerei Deputaţilor şi a Senatului abrogarea art. 60 din OUG nr. 114/2018. Prin art. 60 din OUG nr. 114/2018 a fost abrogat articolul 37 din Legea nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Articolul 37 din Legea nr. 318/2015 stabilea, în acord cu Directiva 2014/42/UE, ca sumele confiscate de la infractori să fie reutilizate social, adică folosite în scopul educaţiei juridice, al prevenirii criminalităţii şi al asistenţei victimelor infracţiunilor, precum şi al altor proiecte de interes public. Considerăm că reîntregirea mandatului ANABI este un act de dreptate în sprijinul persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile și a victimelor infracţiunilor.

Reutilizarea socială a sumelor confiscate din infracțiuni a fost cerută insistent în 2014-2015 de către societatea civilă, iar aceste prevederi legale au fost adoptate în toamna anului 2015 de către Parlamentul Romîniei pe fondul conștientizării pericolului criminalității în contextul tragediei din clubul Colectiv. Din păcate, în ultimele zile ale anului 2018, fără niciun fel de justificare economică, bugetară sau morală, fostul Guvern a ales să sfideze victimele infracțiunilor prin abrogarea acestor prevederi legale. Vă solicităm să vă țineți promisiunile și să faceți dreptate în toate aspectele ce țin de OUG nr. 114/2018. Solicităm Ministerului Justiției și ANABI să susțină aceste puncte de vedere în cadrul ședinței de Guvern în care se aprobă proiectul de lege.

Reutilizarea socială este o bună practică în Uniunea Europeană (Spania, Italia, Franța) și este reglementată prin art. 10, alin. 3 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Mai multe detalii despre efortul societății civile în reglementarea reutilizării sociale și a piedicilor ilegale și imorale care ni s-au pus sistematic în cale puteti citi aici: http://www.crj.ro/o-istorie-a-consultarii-publice-cu-privire-la-reutilizarea-sociala-a-bunurilor-confiscate-din-infractiuni-si-cateva-concluzii-generale/

Organizațiile semnatare (în ordinea cronologică a semnării):

  1. Fundația Centrul de Resurse Juridice
  2. Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit
  3. Asociația Cultural Socială Economică Christiana
  4. Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
  5. Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică
  6. Fundația Ușa Deschisă
  7. WorldTeach
  8. Associazione Donne Romene in Italia
  9. Freedom House România
  10. JRS România
  11. Reaching Out
  12. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
  13. Liga Apărării Drepturilor Omului, filiala Timiș
  14. People to People Oradea
  15. Opportunity Associates Romania
  16. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
  17. Academia de Advocacy
  18. Generație Tânară România
  19. Asociaţia Salvaţi Copiii Filiala Iaşi
  20. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
  21. Fundația Romanian Angel Appeal
  22. Asociația Carusel
  23. Fundația Roma Education Fund România
  24. Asociația Funky Citizens
  25. Asociația Centrul pentru Inovare Publică
  26. Fundaţia Alături de Voi
  27. Asociația Pro Democrația
  28. Fundaţia “Pentru Voi”
  29. Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Cluj Napoca
  30. TERRA Mileniul III
  31. Fundația Agenția Împreună
  32. Centrul Român de Politici Europene
  33. Fundația Civitas pentru Societatea Civilă

Lista rămâne deschisă organizațiilor neguvernamentale. Vă rugăm să va exprimați adeziunea la Radu Nicolea, expert CRJ, rnicolae@crj.ro, 0723668808.