Dacian Badea, antreprenorul din spatele Silvania Bio

Când vorbește despre afaceri în agricultură, Dacian Badea reușește să te țină atent de la prima replică. Este antreprenor în agribusiness de mai bine de 10 ani și omul care conduce Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă, conoscută sub brandul Silvania Bio, o afacere care cultivă 2200 de hectare de teren în mod ecologic și produce hrană pentru cele 2000 de văcuțe de lapte din fermă.

S-a născut la Zalău, iar în ‘96 a venit la Cluj pentru facultate și a rămas aici. De formare, este, ușor de intuit după ce-l asculți câteva minute, economist. Dacian ne spune că economistul este cel în care se întâlnește inginerul și filosoful. E un lucru pe care îl poți observa ușor în dialogul cu el. Îți ia doar câteva clipe ca să înțelegi că ai de a face cu o minte analitică ascuțită, combinată cu o creativitate și claritate în discurs rar întâlnite.

Silvania Bio – un lanț agroalimentar integrat

Echipa cooperativei condusă de Dacian a reușit să construiască în timp ceea ce numim un „lanț agroalimentar integrat”. Lanțul începe cu sămânța din brazdă, care devine cereale cu care sunt hrănite văcuțele, și se încheie cu produsele lactate de pe rafturile magazinelor. E modul în care Silvania Bio se poate asigura de calitatea produselor din toate punctele de vedere.

În cei 15 ani, noi am adăugat verigă cu verigă, am creat un lanț agro-alimentar integrat. Avem o verigă de vegetal, una de zootehnie, am adăugat procesare a laptelui și a cărnii, a semințelor oleaginoase. Producem produse finite ambalate, sub brandul propriu – Silvania Bio, cât și produse private label, pe care le distribuim în marile rețele comerciale, retail internațional, în băcănii, magazine mici, magazine proprii și online.” spune Dacian.

Sursa imaginii: Pagina de Facebook Silvania Bio

Totul a început cu câteva parcele ale familiei

„Membri din familia mea și cu rude au început acest business, aș spune că de la câteva petece de pământ. S-au adăugat apoi și câteva animale, a fost o primă fermă inființată, Fam Ecolact”, explică Dacian. Pe parcurs, s-au alăturat și alte ferme, precum Tera Moiad și Teco Moiad, formând un grup care a lucrat împreună înainte de a se formaliza, acum 7 ani, în cooperativa Fermele Ecologice Silvania.

L-am intervievat pe Dacian ca să aflăm cum a reușit să crească cooperativa și să vedem ce pot învăța din povestea Silvania Bio cei care abia încep o afacere în agricultură.

Timp de 8 ani, fermele voastre au funcționat separat. De ce ați decis să vă asociați într-o cooperativă?

Am anticipat corect că o formă asociativă îți oferă o putere mai mare de negociere la achiziții și, bineînțeles, la vânzare. Aveam mai multe ferme și discutam separat pentru achiziții de inputuri, cum ar fi motorina. Ne-am dat seama repede că prețurile se fac în funcție de volum. Atunci am mers și am negociat pentru mai multe ferme. Cumpăram mai mult pentru mai multe companii. Și am văzut că avem un preț mai bun.

Pe lângă asta, au apărut stimulente din zona guvernamentală, facilități pentru impozite pentru 5 ani de la înființarea cooperativei, dar și alte facilități. Plus, faptul că ai o imagine unitară în piață. Partenerii de afaceri stau la masă cu o entitate mare și consolidată.

Cu timpul, însă, s-a mai adăugat o componentă care este, dacă nu cea mai importantă, la fel de importantă ca celelalte. E vorba despre managementul comun al cooperatorilor, faptul că ne permitem să avem un management unitar pentru marketing, vânzări, scrierea de proiecte și așa mai departe.

Sursa imaginii: Pagina de Facebook Silvania Bio

Care au fost cele mai mari provocări după ce ați creat cooperativa?

La început, am avut o verigă de vegetal, doar teren. A fost o provocare să adaugi parcelă cu parcelă, teren cu teren, să comasezi. Au fost costuri semnificative pentru curățarea și îngrijirea terenurilor, aducerea lor la o formă practicabilă pentru agricultură.

La zootehnie, a fost și mai complicat, pentru că aici vorbim de biologie, despre animale vii. Era dificil să obții finanțare ca să le poți cumpăra. La început, nu am avut fonduri nerambursabile, mai ales pentru animale, dar am apelat la credite. A fost o provocare tot ce ține de sănătatea animalelor. Să asigurăm o furajare adecvată, ca să nu aibă probleme de sănătate și reproducție.

După ce îmi povestește despre provocări, Dacian se oprește pentru o clipă și îmi spune: Putem să numim toate lucrurile astea probleme, dar, de fapt, a fost o muncă de făcut.” Această orientare spre soluție și simțul datoriei de a duce lucrurile la capăt se regăsesc, ca un fir roșu, în toate povestea lui Dacian și a brandului Silvania Bio.

Sursa imaginii: Pagina de Facebook Silvania Bio

Ce soluții ați găsit și ce v-a ajutat să vă dezvoltați afacerea?

Când începem să vorbim despre soluții, în conversație apare cuvântul „seriozitate”. Dacian ne povestește că la început a fost nevoie să facă muncă de teren. Mergea la biserică ca să se întâlnească cu sătenii și să-i convingă să-și dea terenurile în folosire.

Trebuia să te întâlnești două-trei săptămâni la rând cu sătenii. Unii așteptau copiii din Spania sau Italia ca să poată lua decizii. A fost o muncă de teren, o muncă de comunicare și de afirmare a seriozității. Era o perioadă în care încercaseră și alții, iar mulți oameni nu au fost plătiți după ce își dăduse terenurile. Era o oarecare neîncredere.

Noi am încercat să fim serioși cu oamenii. În primul rând, să le plătim arenda. În al doilea, să îmbunătățim pentru noi, dar și pentru ei, terenurile. Le-am curățat, le-am nivelat. Am avut o prezență în fiecare sat sau comună și o comunicare permanentă. În sectorul vegetal, acestea au fost încercările, asta am făcut noi și am reușit. Avem 15 ani de activitate și am ajuns la 2200 de hectare de teren în folosire. Asta ne arată că, în linii mari, am făcut ce trebuie.

În zootehnie, am adus oamenii potriviți. Oameni care știau să se ocupe de cele 3 elemente: sănătatea animalelor, furajare și reproducție. Acum avem o companie distinctă pentru asigurarea acestor servicii cu 3 medici veterinari și 6 tehnicieni veterinari. Prin crearea echipei potrivite am depășit provocările, crearea unei echipe care să aibă know-how și să fie serioasă. Din nou, seriozitate.

Finanțările europene – esențiale pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură

Între zonele de est și vest ale Uniunii Europene, există în continuare un decalaj economic, de putere de cumpărare, de nivel de trai. Odată cu Uniunea Europeană, a venit și piața unică europeană, iar în piață, competiția este acerbă.

Dacă nu ar fi existat fondurile nerambursabile pe care să le poată accesa fermierii din zonele defavorizate, cei mari i-ar fi strivit pe cei mici rapid, crede Dacian. Ne spune că finanțările europene au fost esențiale ca să poată dezvolta afacerea.

A reușit să acceseze până acum 3 fonduri, pentru 3 proiecte. În total, aproape 12 milioane de euro. Prin primul proiect, început acum 10 ani, au construit o fermă cu 200 de vaci. Prin al doilea, au făcut o altă fermă, dar au adăugat și componenta de procesare de nutrețuri, oleaginoase și lapte. De data aceasta, a fost nevoie și de contribuție proprie, dar și contribuție bancară.

Al treilea proiect le-a permis să construiască o fermă de tineret pentru reproducție. Au avut, însă, și alte investiții: un depozit de 5000 de tone de cereale, o fabrică de nutrețuri combinate, abator, carmangerie, linie de procesare a cărnii. Au creat și o linie de procesare a laptelui, pentru a produce lapte ambalat și produse acidofile.

Sursa imaginii: Pagina de Facebook Silvania Bio

Ce sfaturi ai pentru cooperativele sau fermierii la început de drum?

Dacă vorbim de fonduri europene, aș spune să nu neglijeze scrierea poiectului, să fie una temeinică. E foarte important să scrie proiecte reale și elaborate. Să facă studii de marketing și de piață. Să plece de la piață orice ar produce. Să se întrebe dacă e în creștere piața, dacă prețul e în creștere, care sunt competitorii, chiar și în afara României. Să ia în considerare variantele pesimiste, în mod foarte realist. În mod normal, dacă au făcut un studiu, după o discuție, un consultant poate să scrie un proiect bun.

Al doilea sfat e legat de resursa umană. Cât pot, să-și facă temeinic toată activitatea în zona resurselor umane, de la recrutare. Să fie foarte clară fișa postului, să știe exact ce fel de persoană caută. Să fie atenți la recrutare. Iar odată ce au angajat, să fie atenți la oameni, cu toate procedurile teoretice, grijă pentru inserția personalului, grijă pentru motivare, atât pentru partea materială, cât și pentru dezvoltarea profesională.

Ce-ți place cel mai mult la munca ta?

Zona de comunicare, de promovare, de creație. Practic, este zona care exprimă ce avem noi ca miez, viziunea, misiunea noastră și, de ce nu, valorile organizației.

Noi credem că putem crea o lume mai bună și mai sănătoasă prin alimente bio și de aceea există Silvania Bio. Cum vrem să facem asta? Să controlăm cât mai bine produsul, pe tot lanțul lui de producție, de la vegetal, zootehnie, procesare. Vrem ca tot acest sistem de producție să fie cât mai discret în natură, să poluăm cât mai puțin, să modificăm cât mai puțin. Să lăsăm natura cât mai frumoasă pentru noi și pentru copiii noștri. Frumoasă, curată, respirabilă, verde, înfloritoare.

Dacian se bucură că agricultura ecologică este încurajată tot mai mult în ultima perioadă. Crede că afacerile din agricultură trebuie să păstreze aerul respirabil. „Companiile nu trebuie să fie niște comete, care distrug tot în jurul lor”, ne spune spre final, iar asta e o idee bună cu care să închei un interviu.

Sursa imaginii: Pagina de Facebook Silvania Bio