Într-un lanț scurt de aprovizionare, produsele alimentare ajung rapid la tine, fără să fie procesate sau să parcurgă distanțe foarte lungi prin intermediari. Un exemplu este atunci când cumperi fructe sau legume direct de la fermierii locali la un târg. Într-un lanț scurt, ne bucurăm de produse proaspete, reducem impactul asupra mediului și susținem economia locală.
Într-o serie de interviuri cu 3 invitați-cheie: Smaranda Enache (membru în boardul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă), Alin Ușeriu (președintele Asociației Tășuleasa Social) și Silvia Teodorescu (directorul platformei Cronicarii Digitali), realizate de Radio GaGa, am discutat despre cum pot funcționa mai bine lanțurile scurte de aprovizionare, astfel încât hrana locală să ajungă pe mesele mai multor oameni.
Vă invităm să ascultați primele 3 interviuri din această serie cu Smaranda Enache, unul dintre oamenii pe care suntem onorați să-i avem alături în fundație!
Interviurile cu ceilalți invitați le găsiți aici.
Când am descoperit lanțul scurt de aprovizionare și cum l-am adus în România?
Ascultă primul interviu cu Smaranda Enache ca să afli când am descoperit lanțul scurt de alimentare și ce exemple pozitive avem deja în România atunci când vorbim despre producția și consumul de produse locale.
De ce să alegem producătorii locali?
Pe termen lung, este mult mai sustenabil ca oamenii să cumpere produse locale, atât pentru mediu, cât și pentru bunăstarea comunității locale. Ascultă al doilea interviu cu Smaranda Enache ca să vezi de ce e important să avem lanțuri scurte de aprovizionare și cum să promovăm acest concept.
Produsul cumpărat de la producătorii locali este o garanție pentru calitate?
Ascultă al treilea interviu cu Smaranda Enache ca să afli cum, în timp, produsele locale au început să respecte cerințe mai riguroase de calitate și cum putem veni în sprijinul producătorilor locali.
”„Noi, cei de la Fundația Civitas, ne-am întâlnit cu această noțiune și filosofie, aș spune, încă din 2010-2011, când colegi de-ai noștri au făcut deplasări în spațiul unor țări din Uniunea Europeană și au putut vedea în anumite ferme și localități puterea economică, dar și puterea de construcție a unei comunității, a acestui tip de producție, adică lanțul scurt de alimentare.”
Smaranda EnacheMembru în Boardul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă