O afacere socială este un business care urmărește să rezolve probleme sociale sau de mediu în timp ce generează venituri. 90% din profitul acestui tip de afaceri este reinvestit în activitatea întreprinderii sau în rezolvarea problemelor sociale.

Chiar dacă mulți oameni nu au auzit despre afacerile sociale până acum, conceptul este larg răspândit deja în lume. În Uniunea Europeană, există 2,8 milioane de întreprinderi de economie socială, reprezentând 10% din toate afacerile din UE. Aproape 13,6 milioane de persoane – aproximativ 6,2% dintre angajații UE – lucrează pentru întreprinderi din economia socială. În România, avem 2.924 întreprinderi sociale, din care 1.967 sunt cu atestat valabil (conform RUEIS, iulie 2024). Vezi mai jos câteva exemple de afaceri sociale care inspiră prin activitatea lor!

Exemple de afaceri sociale care ne inspiră 

BRICKED-Saved Bricks of Transilvania este afacrea care recuperează și reutilizează cărămida veche pentru a amenaja spații exterioare și interioare cu personalitate. Jumătate din angajații afacerii vin din medii vulnerabile, dar au experiență în recuperarea cărămizilor din demolări.
Brutaria CONCORDIA care produce pâine, sărățele, fursecuri și prăjituri delicioase, din ingrediente de calitate, iar veniturile din vânzări susțin tinerii aflați în dificultate să urmeze cursuri de brutar pentru a le oferi șansa la integrare profesională.
Made in Roșia Montană, care creează haine din lână produsă sustenabil, care sunt croșetate de femeile din satele Roșiei Montane și împrejurimi. Afacerea oferă un loc de muncă și permite locuitoarelor din zonă să păstreze o tradiție veche.
Nod Verde, food hubul unde găsiți produse proaspete și delicioase de la fermierii din Cluj și împrejurimi. Activitatea afacerii susține programele pentru agricultura locală și sustenabilă.
Atelierul de Pânză, afacerea care produce sacoșe și accesorii faine din bumbac și materiale textile reutilizate. De asemenea, 50% dintre angajații afaceii sunt persoane cu dizabilități.
Cofeels, o cafenea socială din Cluj-Napoca, care vinde cafea de specialitate, iar 4 din cei 6 angajați ai săi sunt persoane cu dizabilități. Astfel, pe lângă faptul că se bucură de o cafea de calitate, cumpărând de la Coffeels, clienții afacerii susțin integrarea persoanelor vulberabile.

Ai și tu o idee de afacere socială? Hai în programul 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞, în care oferim 61.000 de euro nerambursabili pentru businessuri cu impact pozitiv în comunitățile rurale!

Prin proiectul Academia de afaceri sociale în mediul rural ne dorim sa venim în sprijinul (noilor) afaceri sociale prin:

  • Facilitarea participării la un curs de Antreprenor în economie socială, 
  • Ateliere de lucru
  • Șansa de a participa la un concurs de planuri de afaceri pentru finanțarea a 34 de întreprinderi sociale din regiunea Nord-Vest, Centru și Nord-Est,
  • Consiliere de tip mentorat și sprijin în înființarea afacerilor sociale,
  • Monitorizarea implementării afacerilor,
  • Crearea de parteneriate și comunități de sprijin!
––

Acest articol de informare a fost redactat în cadrul proiectului Academia de Afaceri Sociale.

Proiectul (Cod MySMIS: 305395) este cofinanțat din Fondul Social European+, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro!

Nediscriminarea este o valoare fundamentală a economiei sociale.