Dezvoltare economică ruralăNoutati

Cooperativă a producătorilor de fructe de pădure, înființată în județul Cluj, cu sprijinul Fundației Civitas

By 10 august 2018 No Comments

Recent am început un proiect prin care ne propunem să sprijinim dezvoltarea economică rurală prin aducerea împreună a producătorilor de fructe de pădure într-o cooperativă. Proiectul se numește sugestiv „Înființarea și dezvoltarea unei cooperative a producătorilor de fructe de pădure pe teritoriul Asociației GAL Someș Transilvan”, are o valoare de aproximativ 86.000 de euro și este finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Miercuri, 8 august, a avut loc prima ședință de lucru cu producătorii, în care am discutat despre buget și am făcut un plan pe lucru pe termen mediu.

Prin această finanțare se asigură chiria pentru sediul social, dotarea acestuia cu echipamente IT si periferice, va fi angajat un manager al cooperativei și vor fi făcute investiții pentru promovarea activității și produselor oferite de ei în valoare de aproximativ 25.000 euro + TVA. De asemenea, vor fi plătiți experți pe domeniile de producție, depozitare și marketing, care îi vor sprijini în activitățile lor.

Durata proiectului este de 21 luni, timp în care îi vom asista pe micii producători să își înființeze cooperativa.

Proiectul propune ca obiectiv general sprijinirea dezvoltării sectorului agricol din GAL Someș Transilvan prin dezvoltarea de structuri asociative pentru valorificarea optimă a fructelor de pădure. Prin aceasta se dorește o mai bună integrare a fermierilor în lanțul agroalimentar, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea lor pe piețele locale și în cadrul circuitelor scurte de aprovizionare, contribuind la diminuarea ineficienței agriculturii din zonă.