Inițiat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Mintenașii. Oameni cu fapte bune este un proiect care urmărește să dezvolte comunitățile marginalizate din Geaca și Cornești și să ofere un acces mai bun la educație, la piața muncii, la servicii sociale și medicale. Mintenașii. Oameni cu fapte bune este inițiat în cadrul proiectului Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei și se află în al doilea an de implementare. Proiectul este desfășurat în parteneriat cu Asociația Centrul pentru o Societate Durabilă, Comuna Geaca, Fundația Creștină Diakonia, Comuna Cornești și Școala Gimnazială Geaca.
Întregul proiect este construit pe trei obiective strategice care înglobează susținerea a peste 400 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Îmbunătățirea accesului la educație și prevenirea abandonului școlar sunt aspecte pe care proiectul le urmărește prin organizarea activităților de tip afterschool și a hub-ului educațional – copii își dezvoltă astfel aptitudini sociale și cognitive, învățând să coopereze și să joace după reguli, lucru care poate fi replicat mai apoi în situațiile concrete de zi cu zi. Despre activitățile și abilitățile pe care le deprind aceștia în cadrul acestor programe, am scris aici.
Cursuri de formare profesională pentru integrarea pe piața muncii
Cel de-al doilea obiectiv al proiectului este reprezentat de angajarea, creșterea șanselor de integrare, dar și menținerea pe piața muncii. În acest sens, sunt organizate cursuri de formare profesională și programe de ucenicie, prin care încercăm să formăm obiceiuri de învățare astfel încât participarea la cursuri să devină o rutină firească pentru oamenii din Geaca și Cornești. Este un proces mai greoi pentru că trebuie să schimbăm anumite percepții cu care aceștia se confruntă. În același timp, trebuie să găsim o modalitate de funcționare potrivită pentru beneficiari pentru ca aceștia să simtă că este în avantajul lor să participe la inițiative de acest gen. Trebuie să îi motivăm și să îi determinăm să se implice în acest program pentru a beneficia de condiții mai bune de trai. Cursurile de formare profesională vizează meserii ca electrician, brutar, mecanic, zidar, patiser, coafor sau îngrijitor bătrâni, iar prin intermediul lor ne dorim ca peste 200 de persoane să aibă mai multe șanse de angajare și implicit să aibă acces la o viață mai bună.
Afaceri locale și peste 22 de locuri de muncă pentru comunitățile din Geaca și Cornești
Mai mult decât atât, proiectul își asumă sprijinirea cu câte 25.000 de euro pentru 11 persoane care depun un plan pentru înființarea unor afaceri locale. În acest mod, aceștia pot practica meseriile pe care le cunosc și pot lucra într-un mod mai profesionist, cu echipamente mai bune.
Mare parte din afaceri acoperă zona de construcții pentru locuințe – lucrări de instalații, amenajări interioare și exterioare – iar asta pentru că reprezintă o arie cu mult potențial, atât pentru angajatori, cât și pentru viitorii angajați. Printre restul afacerilor se numără și un atelier de prelucrare metal pentru confecții metalice și montări, o vulcanizare auto sau servicii de agroturism – în teritoriul comunei Geaca predomină agricultura de subzistență. Doi dintre antreprenori plănuiesc să deschidă două puncte gastronomice – unul în Cornești, iar altul în Satu Lacu, un loc cu tradiții gastronomice și culturale. Prin aceste afaceri, vor fi create 22 locuri de muncă în Cornești și Geaca.
Cel de-al treilea obiectiv urmărește să faciliteze integrarea socială și să corecteze calitatea vieții. Astfel, atât în Geaca, cât și în Cornești, în această vară au fost organizate stații mobile pentru refacerea cărților de identitate. În același timp, membrii comunității sunt implicați în activități de voluntariat pentru a putea conștientiza mai bine relațiile sociale pe care le pot forma și rolul pe care acestea îl pot avea în viața lor de zi cu zi.