De peste 30 de ani creștem comunități puternice

Anul acesta împlinim 30 de ani de la înființare. Sunt 30 de ani de când muncim zilnic pentru a crește comunități puternice. Fără oamenii cu care am colaborat de-a lungul timpului, fără beneficiarii noștri, fără cei care au muncit în echipa noastră, această aniversare nu ar fi avut loc. Președintele boardului Fundației Civitas vine cu un mesaj pentru toți cei care ne-au fost alături:

„Civitas este un vis împlinit, care a devenit realitate datorită creativității, devotamentului, fidelității față de comunitățile locale și credinței în bine a tuturor celor care au lucrat în acești ani în echipa noastră. Pentru mulți dintre noi, a fost și este locul în care ne-am petrecut o parte importantă din viață. Este o realitate motivatoare, care a reușit mereu să ofere conștiința unei apartenențe la ceva bun, a sprijinului pentru oameni, pentru comunitățile locale.

Mă bucură amintirea tuturor programelor strategice ale fundației, care s-au dovedit a fi inovații sociale sustenabile, ca rețeaua agenților locali de dezvoltare, înterprinderile sociale create și programele de dezvoltare rurală. În acești ani, am reușit să adunăm amintiri frumoase cu echipa noastră din Odorheiu Secuiesc și Cluj. Sper să reluăm cât mai curând întâlnirile noastre anuale, care au încetat să aibă loc din cauza pandemiei.

Cheia succesului Civitas stă în îmbinarea inovației cu profesionalismul și lucrul în echipă. Seriozitatea, devotamentul față de valorile noastre și față de comunitățile locale au dus la credibilitate și au construit încrederea finanțatorilor noștri. Am reușit să dezvoltăm parteneriate durabile, atât cu finanțiatorii strategici, cât și cu beneficiarii noștri. Am contribuit la încetățenirea unor inovații sociale și am tematizat o serie de metode și soluții în premieră în țară.

De-a lungul timpului, ne-am ciocnit și cu multe provocări. Una dintre primele a fost îndepărtarea de influențele politice și dependența de partidele politice. Afirmarea unei identități Civitas, a modului de lucru transparent și a credibilității a făcut posibilă diversificarea finanțării activităților noastre. Civitas a devenit, chiar de la începutul existenței sale, o organizație civică (ONG) autentică. Această independență ne-a costat permanentizarea problemelor financiare, a celor de cash flow, și ne-a orientat spre găsirea unor metode de finanțare care să ne asigure sustenabilitatea. Am creat firme de consultanță și am intrat în parteneriate care deservesc dezvoltarea sferei de afaceri. Mai avem multe de făcut în această direcție, dar ne aflăm pe drumul cel bun.

O altă provocare este adaptarea permanentă la nevoile comunităților locale. Metodele noastre de consultare și dezvoltare comunitară, atragerea și motivarea comunităților locale pentru participare la programele noastre s-au dovedit eficiente în ultimii ani ai secolului trecut. Lumea s-a schimbat foarte rapid după anii 2000. Eficiența noastră în condițiile unor crize de sistem globale și ale incertitudinilor cauzate de schimbările de valori și a politicilor de finanțare în Uniunea Europeană pune la grea încercare și reziliența noastră. Atomizarea și dizolvarea comunităților creează dificultăți în mobilizarea resurselor. Schimbarea de generații, atragerea tinerilor în echipele noastre este unul dintre modurile prin care încercăm să răspundem noilor nevoi.

Am reușit să depășim o parte din dificultățile pe care le-am întâlnit și continuăm să le facem față celorlalte datorită oamenilor care ne-au fost alături. Suntem recunoscători colegilor noștri, care au muncit cu drag și dedicație de-a lungul anilor. Suntem recunoscători beneficiarilor noștri, comunităților locale, celor care ne-au inspirat și motivat continuu în acești ani. Și nu în ultimul rând, suntem recunoscători partenerilor noștri finanțatori, care au crezut în noi și care au conlucrat la crearea de programe cu impact. Se evidențiază în această privință Fundația Româno Americană (RAF), care a  avut un rol determinant în dezvoltarea noastră. Tuturor acestor oameni le mulțumim!

Vrem să păstrăm încrederea că lumea va deveni mai bună și datorită muncii noastre. Încercăm să schimbăm în bine viața de zi cu zi a oamenilor din comunitățile locale, iar acest lucru vine cu multă responsabilitate și grijă față de cei cu care lucrăm, dar oferă motivație și bucurii de treizeci de ani. Dacă le-a reușit celor care au fost în echipa Civitas în acești ani, le va reuși și celor care vin în anii ce urmează!

Civitas va rămâne o echipă motivată, bine organizată și în permanentă adaptare la nevoile comunităților locale, o organizație care oferă siguranță și sentimentul de apartenență la ceva bun, un loc în care poți să-ți trăiești viața ca pe o misiune.”

Kolumbán Gábor,

Președintele Fundației Civitas