Au trecut câteva luni de când cele 15 ONG-uri din proiectul nostru, Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile, și-au încheiat campaniile de crowdfunding pentru proiectele lor pe Creștem Idei!
O mare parte din ele au reușit deja să-și implementeze proiectele și să scrie povești de bine în comunitățile lor. Acum, când toate s-au așezat la locul lor, i-am întrebat pe oamenii din spatele campaniilor cu ce lecții au rămas după ce au făcut crowdfunding pentru proiectele lor.
Primul care ne-a spus ce a învățat din campania de crowdfunding desfășurată este Daniel Vlădulescu, de la Asociația MC Huniadica. Daniel se ține de biciclete și de bine. Dacă nu ați văzut încă cum face magie de pe bicicletă în comunitatea lui, aruncați o privire pe pagina de Facebook MC a Asociației MC Huniadica.
Iată cele 3 lecții despre crowdfunding de la Daniel:
Precum o reclama TV sau o melodie cu mesaj profund, povestea cauzei noastre (Preferabil să fie una vizuală.) este un factor decisiv în reușita campaniei de crowdfunding. Am învatat faptul ca este nevoie de un mesaj clar, concis, cu un limbaj simplu și direct, pentru ca cel care descoperă ce faci sa poată rezona cu organizația ta și campania de crowdfunding. O fotografie face cat 1000 de cuvinte, iar 1 clip video cat 1000 de fotografii.
O planificare înainte de lansarea campaniei, cât mai structurată și detaliată, are un rol esențial în succesul proiectului. Ea îți oferă stabilitate, siguranță și viziune asupra întregului proces. În contextul campaniei, am învățat, totodată, și despre puterea adaptabilității în fața unor situații neprevăzute sau în transformarea unei noi idei într-o oportunitate.
Un lucru pe care l-am înțeles după campania de crowdfunding este cât de importanți sunt oamenii de bine, ambasadorii cauzei pentru care lupți! În cadrul campaniei, ne-am bucurat de sprijinul oamenilor care ni s-au alăturat devenind ambasadori în comunitățile lor pentru campania noastră. Fără ei, succesul campaniei noastre nu ar fi posibil!
Atât de la Daniel. Revenim în curând cu mai multe lecții și recomandări de la alte organizații din programul nostru. Fiți cu ochii pe noi!
Proiectul „Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile” este derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj în parteneriat cu Norsensus Mediaforum și beneficiază de o finanțare în valoare de 100.000,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.