HírekVidéki gazdaságfejlesztés

XI. UDVARHELYSZÉKI GYÜMÖLCSFESZTIVÁL

By 11 szeptember 2019 október 31st, 2019 No Comments


Székelyudvarhely, Városi Minifocipálya, 2019. szeptember 13-15.

2019. szeptember 13. és 15. között ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi Minifocipálya – idén tizenegyedik alkalommal hívja a főszervező Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért találkozóra Udvarhelyszék falvait. Társszervezők: Székelygyümölcs Egyesület, Helyénvaló Helyi. Társrendezvény: Erdélyi Táncháztalálkozó.

A XI. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál egy olyan ünnepi esemény, amely az udvarhelyszéki faluközösségek (természeti) kincseinek bemutatását és megőrzését szorgalmazza. Egy olyan értékteremtő rendezvénysorozat egyik állomása ez, mely megpróbál jövőt kovácsolni a múltból, értékesíthetőt a megadatottból.

Tizenegyedik felhívásunkra éppen 11 közösség jelezte, hogy kiállítja-értékesíti gyümölcseit és gyümölcsből készült ínyencségeit: Csekefalva, Fenyéd, Fenyőkút, Firtosváralja, Kecset, Kénos, Kisgalambfalva, Máréfalva, Oroszhegy, Székelymagyaros, Zetelaka.  

A 2019-es kiadás egyik különlegességét (immár harmadik alkalommal) társrendezvényünk, az Erdélyi Táncháztalálkozó adja – számtalan hagyományőrző néptáncegyüttes és zenekar lép fel szombaton és vasárnap. A másik színfoltot azon kézművesek bemutatkozása jelenti, akik a magyar nyelvterület több szegletéből érkeznek, magukkal hozva csodásabbnál csodásabb alkotásaikat.

Mindemellett persze megmaradnak azok az immár hagyományosnak számító, de évről évre megújuló programelemek is, amelyek népszerűvé és családbaráttá teszik a mindenkori Gyümölcsfesztivált, többek között:

Kóstolkodás, kiállítás és vásár. A közösségek gazdasszonyai (és gazdái) ezúttal is nagyon készültek, így a XI. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál is gazdag lesz ízekben, illatokban, színekben, zamatokban.

Kárpát-medencei magyarok tánca, dala, zenéje, viselete. Idén is számos olyan fellépő áll ki a színpadunkra – többek között társrendezvényünk, az Erdélyi Táncháztalálkozó keretén belül –, aki saját közösségének kultúráját mutatja be. Közöttük vannak néptáncosok, népdalénekesek, népzenészek, mesemondók.

Idén sem marad el a népdaléneklés, pénteken Fábián Annamária, míg vasárnap Sorbán Enikő érkezik autentikus dalvilággal. Mesésedésünkról vasárnap este Murzán Zoltán gondoskodik.

Tudásátadás. A tudásátadásnak is jelentős szerepe tulajdonítunk a mindenkori fesztiválokon.
Ennek égisze alatt pénteken Ladó Hunor falugazdász kertészmérnök: Az ökológiai gyümölcstermesztés mint esély Székelyföldön címmel tart szakmai előadást;
szintén pénteken Blénessy Éva (Sunshine Egyesület) főként a fiatalokhoz szól az Egyesek esznek, mások táplálkoznak workshopján;
szombaton Cseke Árkosi Katalin: A gyógyító kert című előadásával lesz jelen;
szintén szombaton a minden fesztiválunkon jelen levő Gergely Levente ezúttal a Szőlőtermesztés a Székelyföldön (Zala gyöngye és Néró lugasművelés) című előadásával jelentkezik;
míg vasárnap Fejér Attila: Fekete berkenye termesztése Csíkszentgyörgyön
és Csiszér Orsolya: Hozzátáplálás a frissítő gyümölcsök megközelítéséből című előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

 A Civitas Alapítvány és partnerei számos értékteremtő projekt gazdái – a három nap alatt a kíváncsiskodók ezeket a projekteket is megismerhetik.

Pénzmentes övezet. Idén is kialakítjuk a pénzmentes övezetet,a Cserebere placc minden esztendőben nagy népszerűségnek örvend.
Pénzmentes piac – cserebere placc.A kereskedelem legősibb formája a csere. Nem kell hozzá pénz, csak jó portéka és a másik ember jó portékája iránti kíváncsiság. No, meg egy kis kapcsolatépítő szándék is.
Ha nem akarsz pénzt költeni, de az összes többivel rendelkezel, gyere csereberélni a XI. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválra, ahol a Cserebere placc házigazdái várnak Rád. Cserélj gyümölcsöt vagy gyümölcsből készült terméket, de próbálkozhatsz (főként) gyümölccsel kapcsolatos szellemi termékkel is (könyv, film, akár helyben elmondott népmese stb.).
És mivel az eltevések időszakában vagyunk, lehetőséget biztosítunk arra is, hogy legkedvencebb zakuszkádat, savanyúságodat is büszkén eljuttathasd másokhoz. Természetesen a készítmények a család konyhájából kell származzanak. A cserebere közben történeteket oszthatsz meg, átadhatod tapasztalataidat és kapcsolatokat építhetsz.
Ne feledd, hogy erre készülni kell! Hogy ne járj kétszer, hozz magaddal portékát! Különben csak nézelődni fogsz és sajnálkozni. Sokkal jobb ennél a hozott értékek felemlegetését szolgáló beszélgetés, amely során különböző szintű kapcsolatok, ismeretségek alakulhatnak ki. Vedd ezt észre, élj vele tudatosan!  

Kismamasátor. A Kismamasátor célja az újszülöttel érkező vagy kisgyermekes családok „befogadása”. Egy kis „menedéket” biztosít, ahová a rendezvény ideje alatt betérhetnek megszoptatni vagy megetetni kisbabájukat az anyukák, ahol kényelmesen tisztába tehetik vagy elaltathatják kisbabájukat a szülők, vagy csak megpihenhetnek, miközben igény esetén szoptatási vagy babahordozási tanácsadótól kaphatnak szakszerű segítséget. A szakmaiságot partnerünk, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete szavatolja. 

Gyerekprogramok. A gyerekek kézműves-tevékenységeken vehetnek részt a Szabó Zsuzsánna által vezetett Kézműves-alkotóházban,amelyek által nemcsak a kreativitásuk, szépérzékük és kézügyességük fejlődik, hanem hagyományos mesterségeket is tanulhatnak. Kicsik és nagyobbak egyaránt megtalálhatják tehát a kedvükre való tevékenységet – főként természet- és gyermekbarát anyagok felhasználásával történik mindez.

Mindemellett bábszínház is várja őket, pénteken 17 órától Csernik Szende lábbábos a Meselélekkel című előadással, míg vasárnap 12 órától a marosvásárhelyi Halmágyi Éva és Bonczidai Dezső a Csipkerózsa című vásári (zöldség)bábjátékkal lép fel.

Gyógynövény- és lekvárfelismerő verseny gyerekeknek:
népszerű vetélkedőink idén sem maradnak el. Az Erdélyi Gyógynövénykert sátorban pedig gyümölcsízű népdalokat is énekelhetnek szombaton a gyerekek – a jutalom sem marad el.  

Az Erdélyi Gyógynövénykert sátorban kézműves-foglalkozásokra is sor kerül, a gyógynövény alapú készítmények minden esztendőben nagy érdeklődésnek örvendenek; ugyanígy a vetélkedők is. Ugyanott szombaton és vasárnap 17 órától teázni is lehet.

Tombolasorsolások értékes nyereményekkel. Értékes kézműves-termékeket, gyümölcsökből készült ínyencségeket, szellemi termékeket, ajándékcsomagokat sorsolunk ki a fesztiválon. Érdemes tehát tombolajegyet vásárolni az önkénteseinktől, majd figyelemmel is követni a vasárnapi sorsolást, hisz egyszer sorsolunk minden tombolacsomagot.
Aki nem tud jelen lenni a sorsoláson (vasárnap – 17:30), a nyertes tombolajeggyel átveheti a nyereményét a Helyénvaló Boltban (II. Rákóczi Ferenc 15. szám) 2019. szeptember 17-27. között.  

Székelygyümölcs fesztivállap. Idén sem marad el a fesztiválújság, melyben gondolatébresztő írások, értékelések és projektbemutatók találhatók. Főszerkesztő: Szabó Zsuzsánna. A fesztivállap elkészítésében közreműködtek: Bara Erzsébet, Barcsa István, Bákai Magdolna, Csáki Ferencz, Jére Csaba, Kis Zoltán, Kolumbán Gábor, Molnár Judith, Szabó Attila, Szotyori Annamária és a közösségek.

VETÉLKEDŐK.

A közösségek legfinomabb gyümölcskompótja
A részt vevő közösségek székely és/vagy erdei gyümölcsből készített gyümölcskompótjait 2019. szeptember 15-én, vasárnap versenyezteti az Erdélyi Konyha szakmai csapata.

Legszebb kiállítóstand
Minden évben esztétikus és leleményes ötletkivitelezéseket fedezünk fel a falvak standjánál, idén is díjazzuk a legkreatívabbat, tehát ebben az esztendőben is odaítéljük a Legszebb kiállítóstand címet az egyik közösségnek.

Gyógynövény- és lekvárfelismerő verseny
A nagy népszerűségre való tekintettel idén sem maradnak el ezek a vetélkedők. Nem csupán a gyerekeket, a felnőttebbecskéket is várjuk az Erdélyi Gyógynövénykert sátorba.

Nagy Közös Lekvárfőzés – Udvarhelyszék legízesebb lekvárja  
A XI. Gyümölcsfesztiválon a kiállító közösségek képviselői egy nagy üstben ismét főznek, székely és/vagy erdei gyümölcsökből közösen készítik el vasárnap, 2019. szeptember 15-én Udvarhelyszék legízesebb lekvárját. Az Erdélyi Konyha szakmai csapata ezt is megkóstolja és véleményezi.

Gyümölcsöző fotózkodás
Formabontó portrésarkunkban az arra látogatók gyümölcsöző fotózkodáson vehetnek részt, ezúttal is lehetőséget teremtünk a képek kinyomtatására és hazavitelére is. A rendezvény Facebook-oldalán a legkedveltebb fotó címéért versenyezhetnek a résztvevők.

Facebook-játék
Facebook-profilunkon keresztül is lehet játszani: a napi kérdésekre helyesen válaszolók közül szeptember 15-én kisorsolunk 3 tombolajegyet.

Fotózz a Helyénvalóban, és nyerj!
Az elmúlt egy hónap a játékosság jegyében zajlott a Helyénvaló Helyi boltban is, ahol egy, a helyszínen készített fotóval is értékes ajándékcsomagokat lehet nyerni. A sorsolásra szeptember 15-én kerül sor, a nyertesek a nyereményt a Gyümölcsfesztiválon vehetik át, ugyanazon a napon, 18 órakor.  

A XI. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál főtámogatói: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város, Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT.

Készüljünk együtt a Kárpát-medence legízesebb fesztiváljára! Szeretettel és nyitottsággal várunk mindenkit!

A Civitas Alapítvány szervezőcsapata