HírekVidéki gazdaságfejlesztés

[Interjú] Erdélyi ízek, Kolozs megye első erdei gyümölcs termelőszövetkezete

By 16 október 2019 október 31st, 2019 No Comments

Az Erdélyi ízek alapvetően abból a felismerésből indult ki, hogy az erdei gyümölcstermelőknek szüksége van egy társulásra, amely támogatja a termények értékesítését és megkönnyíti ezek piacra juttatását. A szövetkezeti tagság lehetőséget biztosít a termelők számára, hogy kedvezőbb áron és feltételek mellett értékesítsék termékeiket. Így a termelők több időt fordíthatnak földjeik megmunkálására, valamint vállalkozásuk fejlesztésre, mivel a termények értékesítését a szövetkezet ügyvezető igazgatója vállalja át. A szervezet ilyenszerű felépítése és működtetése kedvez a hosszú távú partnerségek kialakításának különböző boltokkal, cukrászdákkal, pékárú boltokkal, laboratóriumokkal és vendéglőkkel, mivel kellően széles választékot kínál és képes folyamatosan biztosítani megfelelő mennyiségű árut. Éppen ezért, a Someș Transilvan helyi akciócsoport a Nemzeti Vidékfejlesztési Program támogatásával 2018 végén létrehozott egy szövetkezeti társulást. A kilenctagú szövetkezet erdei gyümölcs termőföldjei Lózsárd, Borsa, Szék és Visa települések területén találhatók.

Mivel támogatjuk az Erdélyi Ízeket és a szervezet fejlődését, úgy gondoltunk, megkérjük Șargov Annát, a Civitas Alapítvány projektvezetőjét, hogy beszéljen a szervezet működéséről, a forgalmazott termékekről és a fogyasztók megnyerésére kidolgozott marketing módszerekről.

Arome Transilvane

K: Miben különbözik az Erdélyi Ízek más erdei gyümölcs termesztőtől?

V: Az Erdélyi Ízek változatos erdei gyümölcs kínálattal rendelkezik és ez az a jellegzetesség, ami leginkább megkülönbözteti a hasonló helyi kezdeményezésektől. A szövetkezet terménykínálatába tartozik az áfonya, fekete ribizli, ribizli, goji bogyó, aróniabogyó, szeder és homoktövis. Ebben a tekintetben egyedülálló kezdeményezés a hazai erdei gyümölcspiacon. Emellett, a termények egy átfogóbb, átláthatóbb történetnek/folyamatnak a részei. Szeretnénk, hogy ügyfeleink megismerjék termékeink eredetét és útját a termesztéstől az értékesítésig. Ennek érdekében a termelők különleges eseményeket szerveznek saját földjeiken. A termékek nyomon követhetősége egyike azon tulajdonságoknak, melyek az árut vonzóvá teszik a vásárló számára. Azt akarjuk, hogy a vásárlók megismerjék a termékeket és a termelőket is, és bizalommal forduljanak ismét hozzánk. Azt szeretnénk, hogy a bizalom legyen a termelő és vásárló viszonyának alapja, ehhez teremtjük meg a szükséges feltételeket.

K: Hogyan néz ki a termelőszövetkezet felépítése, hogyan működik?

V: A szövetkezet vezetésében, működtetésében a következők vesznek részt: alapító tagok, Igazgatótanács, elnök és ügyvezető igazgató. Mindenkinek jól meghatározott tevékenységi köre van, a termelők pedig egyre jobban bíznak abban, hogy a társulás kedvezően hat a munkájukra és növekedési lehetőségeket nyújt.

K: Mi a termék promóciós stratégiájuk sarokköve?

V: Termékeink frissek és helyi eredetűek: ezt a két tulajdonságot emeljük ki promóciós tevékenységeinkben. Termékeink hozzáadott értéke a termelők szenvedélyes munkájában érhető tetten és igyekezetükben, hogy a legjobb minőségű áru jusson a vevő asztalára. Büszkék vagyunk tagjaink sikerére. Például, a Delicium málnaszörp az első nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező romániai szörp, ami az jelenti, hogy éppen a miénk az első olyan szövetkezet Romániában, amelynek egyik tagja nemzetközileg elismert, tanúsított terméket gyárt. Az elismerés segíti a forgalmazást és értékesítést, mert jelzi vevőinknek, hogy értékes, jó minőségű termékeink vannak. Rengeteg munkát igényel, de a siker ösztönzi a termelőket, hogy folytassák tevékenységüket. Elismerés, mely motiválja őket, hogy azt tegyék továbbra is, amihez a legjobban értenek.

Arome Transilvane

K: Mondana valamit a forgalmazásról, promóciókról?

V: Több csatornát használtunk eddig, interneteset és offline csatornákat egyaránt. Van egy Facebook oldalunk, ami köré szerveződött egy lelkes, helyi termékek, kiváltképpen erdei gyümölcsök iránt érdeklődő közösség. Oldalunkon megtudhatnak minden idény gyümölcsökkel kapcsolatos újdonságot. Ugyanitt értesülhetnek a szövetkezet által szervezett kóstolók, piknikek és egyéb találkozók időpontjáról.

Minden lehetőséget megragadunk, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk vásárlóinkkal. Júniusban és júliusban négy eseményen vettünk részt erdei gyümölcsökkel. Sikerült új partneri kapcsolatokat létesíteni és bővíteni a vásárlók, fogyasztók köré is. Ott voltunk az Elementum fesztiválon, Kolozsvári termék-en, Bejön a vidék-en, és az Electic Castle keretében szervezett Bonchidai Vásáron is. Mi is szervezünk hasonló eseményeket, így próbáljuk közelebb hozni a vásárlókat a termelőkhöz. Szeretnénk egyedi élményeket nyújtani a fogyasztók számára – kóstoló, séta az ültetvényeken, történet-mesélés, természetes termékek.

K: Hogyan lehet meggyőzni az embereket, hogy a szupermarketben található gyümölcsök helyett a helyi termelők terményeit fogyasszák? Végül is, szupermarketben vásárolni sokkal gyorsabb, így kedvez azoknak, akik nem hajlandók sok időt tölteni vásárlással.

V: Elsősorban a frissesség termékeink meghatározó kvalitása. A fogyasztók számára lehetővé tesszük, hogy közvetlenül a termelők ültetvényéiről vásárolják meg a friss erdei gyümölcsöt, olyan személyektől, helyi termelőktől, akiket személyesen is megismerhetnek. Sőt, a vásárlók saját kezükkel gyűjthetik be a gyümölcsöt közvetlenül a termőföldekről. Nem könnyű fenntartani ezt a vállalkozási formát, nagy a versengés ezen a területen is, de örülünk, hogy a helyi termékek piaca egyre nagyobb lesz. Ez bizakodásra ad okok számunkra is.

K: Melyek a szezon gyümölcsök ebben az időszakban és mi a kilátás a következő hónapokra nézve?

V: Az áfonya és a málna a legnépszerűbb ebben az időszakban. Úgy gondoljuk, a szeder is az előbbi kettő nyomdokaiba lép antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően. Elvben minden erdei gyümölcs hasonló népszerűségnek örvend a fogyasztók körében, többnyire azért mert szezonális termékek és talán október az utolsó hónap, amelyben megvásárolhatják. A friss gyümölcs árusítása után elkezdődik a tervezés időszaka. Ekkor készítjük el az új termesztési szezonra vonatkozó terveket és értékeljük az éppen véget ért idény tanulságait.

Szeretnénk feldolgozott termékeket is árusítani, mert így növelhetjük az értékesítési idényt.