Civitas státusa a projektben:

Pályázó

2018. május – 2020. január

Iroda
Kolozsvár
Költségvetés:
85.966,45 EUR
Támogató:
Országos Vidékfejlesztési Program

A Civitas Alapítvány egy olyan projektet indított 2018-ban az erdei gyümölcstermelők támogatására, amelynek célja az első szövetkezet létrehozása és fejlesztése ezen a területen Kolozs megyében. A projektet szuggesztív elnevezése „Egy erdei gyümölcstermesztők szövetkezetének megalapítása és fejlesztése az Erdélyi Szamos Helyi Akciócsoport területén”. Utólag a megalakított szövetkezet az „Erdélyi Aromák” nevet vette fel.

E kezdeményezés célja a mezőgazdasági termelők agrár-élelmiszerláncban való jobb integrációja, a mezőgazdasági termékek hozzáadott értékének növelése, valamint rövid élelmezési láncokon történő népszerűsítése a helyi piacokon. Letettük tehát az alapjait az első erdei gyümölcstermesztő szövetkezetnek Kolozs megyében. Az alapítás kezdeményezői a Civitas Alapítvány valamint az a 9 alapító tag, akik az erdei gyümölcsök olyan széles skáláját dolgozzák fel, mint például a fekete és piros áfonya, málna, szeder, egres, fehér homoktövis stb.

A szövetkezet tagjai Lózsárd, Szék, Kolozsborsa, Visa községekből valók. A társulás célja, hogy a fogyasztóknak saját termésükből származó gyümölcsöket, valamint az erdei gyümölcsökből származó gyümölcsszirupokat vagy lekvárokat biztosítsanak. A másik cél a kis és közepes termelők támogatása és az új gazdálkodók ösztönzése az erdei gyümölcsök előállítására. A társulás előtt a kilenc alapító tag olyan problémákkal szembesült, mint például a növekvő munkaerőhiány, az értékesítési piac megtalálásának lehetősége. Ennek fő oka az egyes termelők által termelt kis gyümölcsmennyiség, és a külföldről importált nagy mennyiségű erdei gyümölcs. Ezzel a társulási formával a szövetkezet igyekszik megoldani ezeket a problémákat a tagjai által termesztett gyümölcsfajták sokszínűsége révén, valamint a termékek fix és mozgó értékesítési pontjainak létrehozásával, kezdetben Kolozsváron.