Több mint 30 éve erősítjük közösségeinket

Idén ünnepeljük alapítványunk megalakulásának 30. évfordulóját. 30 év telt el azóta, hogy naponta azon dolgozunk, hogy erős helyi közösségeket gyarapítsunk.  Azok nélkül az emberek nélkül, akikkel ebben az időszakban együttműködtünk, kedvezményezettjeink nélkül, azok nélkül, akik a csapatunkban dolgoztak, ez az évforduló nem történhetett volna meg. A Civitas alapítvány kuratóriumának elnöke az ünnepi alkalomra üzenetet fogalmazott meg mindazoknak, akik velünk voltak:

„A Civitas egy valóra vált álom, amely a munkatársaink kreativitásának, odaadásának, a helyi közösségek iránt hűségének és a közjóba vetett hitének köszönhetően vált valóra. Sokunk számára ez volt és ma is az a hely, ahol életünk fontos részét töltöttük. Ez a valóság motiváló számunkra, amely mindig is képes volt arra, hogy valami jóhoz való tartozás tudatát adja, az emberek, a helyi közösségek támogatása érdekében végzett szolgálat lehetőségét nyújtja.

Örvendek az alapítvány összes stratégiai programjának emlékének, amelyek bizonyítottan fenntartható társadalmi innovációk, mint a helyi fejlesztési szereplők hálózata, a létrehozott szociális vállalkozások és a vidékfejlesztési programok. Kedves emlékekként őrizem csapatunkkal Székelyudvarhelyről és Kolozsvárról együtt töltött találkozóinkat. Remélem, hogy a lehető leghamarabb folytathatjuk éves rendszeres közös találkozóinkat, amelyek már nem valósulhattak meg a járvány miatt.

A Civitas sikerének kulcsa az innováció és a professzionalizmus ötvözésében, és a csapatmunkában rejlik. Komolyság, értékeink iránti odaadás és a helyi közösségek iránti hűség vezettek a hitelességhez, és kiépítették a finanszírozók bizalmát irántunk. Képesek voltunk fenntartható partnerségeket kialakítani, mind a stratégiai finanszírozókkal, valamint a kedvezményezettjeinkkel. Hozzájárultunk a társadalmi innovációk megjelenéséhez, és az országban először tematizált módszerek és megoldások sorozatát honosítottuk meg.

Az idő múlásával számos kihívással is szembe kellett néznünk. Az első a politikai befolyástól és a politikai pártoktól való függéstől való eltávolodásunk volt. A Civitas-identitás megerősítése, átlátható munkamódszereink és a hitelesség lehetővé tette tevékenységeink finanszírozásának diverzifikálását. A Civitas fennállásának kezdete óta egy autentikus civil szervezet (NGO). Ez a függetlenség állandó pénzügyi, pénzforgalmi problémákba került.  Sikerült olyan finanszírozási módszereket találjunk, amelyek biztosítják fenntarthatóságunkat. Tanácsadó cégeket hoztunk létre, és olyan partnerségeket kötöttünk, amelyek szolgálják az üzleti szféra fejlesztését. Még mindig sok a tennivalónk ebben az irányban, de jó úton járunk.

További kihívást jelent a helyi közösségek igényeihez való tartós alkalmazkodás. Konzultációs és közösségfejlesztési módszereink, a programjainkban részt vevő helyi közösségekkel hatékonynak bizonyultak a múlt század utolsó éveiben.  Azonban a világ nagyon gyorsan megváltozott a 2000-es évek után. A globális rendszerválságok és bizonytalanságok körülményei között az Európai Unió érték- és finanszírozási politikáiban bekövetkezett változások komolyan próbára teszik alkalmazkodó képességünket.

A közösségek felbomlása nehézségeket okoz az erőforrások mozgósításában. Generációváltás, a csapatainkban lévő fiatalok az egyik módja annak, ahogyan megpróbálunk az új igényekre reagálni.

Sikerült leküzdenünk néhány nehézséget, amellyel szembesültünk, és folytatjuk, hogy megbirkózzunk a többiekkel is.

Hálásak vagyunk kollégáinknak, akik szeretettel és odaadással dolgoztak az évek során. Hálásak vagyunk a kedvezményezetteknek, a helyi közösségeknek, azoknak, akik folyamatosan inspiráltak és motiváltak ezekben az években. És végül, de nem utolsósorban hálásak vagyunk finanszírozó partnereinknek, akik hittek bennünk, és akik együtt dolgoztak a hatásos programok megvalósításában.  A Román Amerikai Alapítvány ebben a tekintetben kiemelkedik, amely fontos szerepet játszott a fejlődésünkben.

Őszintén köszönjük ezeknek az embereknek! Meg akarjuk őrizni azt a bizalmat, hogy a munkánknak köszönhetően a világ jobbá válik általunk is. Igyekszünk jobbá tenni sok ember mindennapi életét a helyi közösségekben, és ez nagy felelősséggel és törődéssel jár, de harminc éve kínál motivációt és örömöt számunkra. Ha sikerült azoknak, akik ezekben az években a Civitas csapatában voltak, sikerülni fog azoknak is, akik az elkövetkező években jönnek! A Civitas továbbra is motivált csapat marad, jól szervezett és folyamatosan alkalmazkodó a helyi közösségek igényeihez, egy olyan szervezet, amely biztonságot és oda tartozás érzését nyújtja, hogy valami jóhoz tartozol, egy olyan csapathoz, ahol küldetésként élheted az életedet.”

 

Kolumbán Gábor,

A Civitas Alapítvány elnöke