Luna trecută, am marcat finalizarea proiectului CoopNet 2.o: Învățăm și creștem împreună, prin conferința „Cooperativa agricolă în 2022. Unde suntem, unde putem ajunge?”, în care am lasnat un apel deschis către autorități și societatea civilă privind implicarea lor în procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperativele agricole.

În cadrul conferinței, au fost prezentate rezultatele proiectului CoopNet 2.0, nevoile actuale ale structurilor asociative, ce măsuri de sprijin pot accesa fermierii (ca membri ai unei cooperative, dar şi individual), direcţiile de dezvoltare a reţelei cooperativelor CoopNet şi perspectiva autorităţilor cu privire la cooperative.

O parte din cele mai importante idei discutate în cadrul evenimentului au fost sintetizate de către jurnalistul Gabriel Gheorghescu, într-un reportaj dedicat, care a fost difuzat în cadrul emisiunii Viața Satului, de la TVR.

Deși există deja modele sănătoase de cooperative care funcționează în România, ne confruntăm încă cu probleme de percepție, chiar și la nivelul instituțiilor de care depinde înființarea acestora. În acest context, emisiunile care abordează acest subiect sunt nu doar binevenite, ci cu adevărat necesare. Mulțumim, TVR!

Materialul conține o serie de interviuri scurte cu diverși actori relevanți, printre care: Dragoș Telehuz, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Alin Prunean, deputat, Comisia de Agricultură, Márton Balogh, director regional al Fundației Civitas, Valentin Filip, cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai”, Anca Marcu, directorul Cooperativei Ferma Ardeleană, Raluca Barbu, Membră fondatoare a Cooperativei Sol Bun din Brașov.

Vă invităm să urmăriți emisiunea, pentru a afla de ce este important pentru micii fermieri să-și unească forțele, cum funcționează o cooperativă agricolă și prin ce se deosebește de bine-cunoscutele CAP-uri.

————————————————————————————-

Programul „CoopNet 2.0: Învățăm și creștem împreună” a avut ca scop educarea și dezvoltarea unei comunității de lideri, care conduc cooperativele agricole înființate deja (manageri executivi și președinți), astfel încât aceștia să își asigure resursele necesare pentru desfășurarea activității. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) și Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC), cu finanțare diin partea Fundației Româno-Americană.