Notice: Undefined variable: ub in /home/civitas/public_html/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /home/civitas/public_html/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
A +Esély az Esélyhez című projekt a végéhez ért – Fundația Civitas
Híreknoutati-hu

A +Esély az Esélyhez című projekt a végéhez ért

By 25 december 2023 No Comments

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért és a Harghita Business Center (HBC) közösen kivitelezett „+Esély az esélyhez!” elnevezésű projektje a végéhez érkezett. A projekt futamideje 12 hónapos, 2023. januárjától kezdődött, összértéke pedig 2.128.240 lej volt.

A projekt főcélja a romániai lakosság életszínvonalának emelése és jólétének javítása, a munkanélküli és inaktív személyek szakmai hozzáértési szintjének a növelése és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésük elősegítése által.

A projekt főbb tevékenységei:

1.

Ingyenes szakképzést szerveztünk szakács szakmában. A képzés időtartama 720 óra, ebből 240 óra elmélet és 480 gyakorlat. A képzésekre legalább 30 évet betöltött munkanélküli vagy inaktív személyek jelentkezhettek (olyan személyek, akiknek nincsen bevallott jövedelmük).

A résztvevők motiválása érdekében, a jelenlét arányában ösztöndíjat kaptak, amelynek maximális összege 3600 lej.

Ugyanakkor naponta étkezést biztosítottunk, valamint megtérítettük a képzésekre való utazásuk költségeit.

A szakács-tanfolyamot 95 személy sikeresen végezte el, 4 képzési csoport keretében: két csoport Székelyudvarhelyen (49 résztvevő), egy Korondon (22 részvevő), valamint egy csoport Csíkszeredában (24 résztvevő).

Ugyanakkor ingyenes képzést szerveztünk 10 más személy részére a Vállalkozói kompetenciák fejlesztése területen is. Ennek időtartama 40 óra volt.

A képzéseket elvégzők az Országos Képesítési Hatóság (ANC) által elismert oklevelet kaptak. 

A képzések külön összetevője egy háromnapos számítástechnikai ismeretekkel kapcsolatos modul is.

2.

A projekt másik fontos célja, hogy elősegítsük a képzéseken résztvevők elhelyezkedését vagy egyéni vállalkozásuk elindítását is.

Ennek érdekében létrehoztuk Székelyudvarhelyen az Információs, tanácsadó és állásközvetítő Szolgáltatást.  

Általa eddig hozzájárultunk ahhoz, hogy 27 személy munkába álljon, illetve 8 személy egyéni vállalkozást indítson el.