Fii următorul antreprenor social din orașul tău!

Hai în Academia de Afaceri Sociale și obține 61.000 de euro nerambursabili pentru a lansa un business cu impact pozitiv în comunitatea ta!

Ce este Academia de Afaceri Sociale?

Academia de Afaceri Sociale este proiectul care crește următoarea generație de antreprenori sociali și oferă 61.000 de euro nerambursabili pentru idei de afaceri sociale din 3 regiuni ale României: Nord-Vest, Centru și Nord-Est. 

Devino unul dintre studenții Academiei pentru a avea acces la un pogram gratuit care te pregătește să devii antreprenor social și poți fi unul dintre cei 34 de viitori antreprenori sociali care vor obține finanțare pentru a-și lansa businessul.

Tipul programului

Program de sprijin pentru înființarea de afaceri sociale

Organizatori

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj – Nord Vest

World Vision România – Nord-Est

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Odorheiu Secuiesc – Centru

Perioadă

Noiembrie 2024 – Aprilie 2027

Finanțator

Program cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European+, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. 

Ce te așteaptă în Academia de Afaceri Sociale?

În Academie, înveți să faci și profit, și bine!

Mai întâi, vei urma un curs de antreprenoriat social, iar apoi îți vom oferi 61.000 de euro nerambursabili ca să-ți pui pe picioare o afacere. Dar numai dacă o faci cu grijă pentru oameni și comunitatea ta, adică finanțăm doar afaceri sociale. E prima dată când auzi despre acest tip de business?

Ce este o afacere socială?

O afacere socială este un model de business care rezolvă o problemă socială sau de mediu. Pe scurt, într-o afacere socială, urmărești să ai și profit, și impact pozitiv în comunitate.

De exemplu, o afacere care produce îmbrăcăminte sau accesorii din materiale reciclate, iar cu o parte din profit organizează activități educaționale este una socială.

Businessul tău este o afacere socială dacă: 

Ai o misiune socială

Afacerea ta contribuie la o cauză socială ca protecția mediului, sprijinirea persoanelor vulnerabile, combaterea sărăciei. 

Reinvestești profitul

Într-o afacere socială, cel puțin 90% din profitul afacerii trebuie reinvestit în atingerea scopului social declarat.

Vrei să afli mai multe și să vezi exemple de afaceri sociale din România? Citește articolul de AICI.

Curs acreditat de antreprenoriat social

Cursul durează 180 de ore, iar dacă îl vei urma integral, vei avea parte de un stimulent de până la 900 de lei.

Șansa de a participa la un Concurs de Finanțare pentru Afaceri Sociale

Doar persoanele înscrise în program și care au finalizat cursul se vor putea înscrie în concurs.

61.000 de euro nerambursabili pentru afacerea ta socială

La finalul concursului, 34 cele mai bune idei de afaceri sociale vor primi o finanțare de 61.000 de euro pentru a fi lansate.

Sprijin timp de 1 an și jumătate de la lansarea afacerii

Vom fi alături de tine până îți pui pe picioare afacerea! Te vom ajuta în realizarea achizițiilor, execuția bugetului investiției conform planului de afaceri și ocuparea locurilor de muncă.

Vezi mai jos Calendarul Proiectului:

Citește mai multe despre Etapele pe care urmează să le parcurgi în proiect AICI.

Cui ne adresăm? 

Celor care își doresc o afacere prin care să producă schimbări în bine în orașul lor.
Te recunoști în fraza de mai sus? Atunci vezi condițiile de mai jos și hai în Academie!

Iată care sunt condițiile de participare:

Să ai cel puțin 18 ani împliniți.
Să ai minim studii medii absolvite, adică 12 clase absolvite (cu sau fără diplomă de Bacalaureat).
Să ai domiciliul în mediul urban, în una dintre cele 3 regiuni: Nord-Vest, Centru, Nord-Est.
Să nu ai deja un certificat de absolvire a unui program de formare profesională pentru Antreprenor în economia socială (cod COR 112032) finanțat prin proiecte europene.
Să nu fii înscris într-un proiect similar finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027.
Să nu fii angajat/angajată sau rudă până la gradul II a unor angajați ai Fundației Civitas pentru Societatea Civilă (Cluj și Odorheiu Secuiesc) și Fundației World Vision România.
Să poți utiliza cu încredere calculatorul, pentru că cea mai mare parte a programului de formare se va desfășura online.
Să te regăsești în una sau mai multe dintre aceste categorii: tineri cu vârsta între 30-35 de ani, persoane inactive, șomeri, părinți singuri, tineri postinstituționalizați, persoane cu dizabilități sau alte categorii dezavantajate pe piața muncii.
44
de locuri disponibile în Academia de Afaceri Sociale per regiune

Vrei să ocupi unul dintre ele? Atunci nu amâna înscrierea! Avem 44 de locuri pentru fiecare dintre cele 3 regiuni (Nord-Vest, Centru și Nord-Est), însă grupele de curs vor fi create imediat ce se vor înscrie minim 28 de participanți. 

Vrei să te înscrii în Academie?

Iată care sunt pașii:

Pasul 1: Completează Formularul de înscriere!

E scurt, pe cuvânt de academie! Nu îți ia mai mult de 5 minute să-l completezi, dacă ai la îndemână o copie a buletinului și a ultimei diplome de studii.

Vrei să ne întrebi ceva înainte să te înscrii? Hai la o sesiune de informare! Următoarea e în 10 decembrie, de la 12:00. Înscrieri AICI!

Pasul 2: Te contactăm!

Ne asigurăm că ești eligibil, povestim despre motivația ta și îți trimitem un formular în care să ne povestești mai multe despre ideea ta de afacere.

Pasul 3: Ne trimiți documentele necesare pentru dosarul tău.

Dacă îndeplinești condițiile de participare, vom avea nevoie de câteva documente pentru ca dosarul tău să fie complet.

Pasul 4: Primești confirmare că ești parte din grupa de curs!

Îți confirmăm că ai intrat în Academie și te înrolăm în program. Următoarea stație: Cursul de Antreprenor în Economie Socială. Te vom anunța prin e-mail când începem!

Academia de Afaceri Sociale

Care sunt condițiile pentru afacerile care vor fi finanțate prin program?

Dacă ești hotărât să lansezi o afacere în cadrul proiectului, trebuie să știi că:

1

Doar afaceri sociale la oraș

Vom finanța doar idei de afaceri sociale, adică cele care au o misiune socială și/sau angajează persoane vulnerabile și reinvestesc 90% din profit. Nu vor fi finanțate afaceri agricole.
2

Vei asigura 10% din grant

Va trebui să asiguri din surse proprii finanțarea a cel puțin 10% din valoarea grantului de 61.000 de euro pentru lansarea afacerii tale.
3

4 locuri de muncă

Planul tău de afaceri trebuie să prevadă crearea a 4 locuri de muncă în maxim 4 luni de la semnarea contractului de subvenție.
4

Sustenabilitate

Vei cheltui grantul în18 luni, după care va trebui să menții afacerea și locurile de muncă timp de 13 luni de sustenabilitate.
5

Limită de cheltuieli pe salarii

Valoarea cheltuielilor salariale bugetate în fiecare plan de afacere nu poate depăși valoarea de 216.000,00 ron.
6

Nu poți fi acționar majoritar în altă afacere

Pentru a putea obține finanțarea, trebuie să nu deții calitatea de asociat majoritar în cadrul unei alte societăți comerciale la data semnării contractului de subvenție.

Până când te poți înscrie?

Înscrierile se pot închide înainte de termen, în cazul formării grupelor de curs într-o perioadă mai scurtă de timp. Pentru toate detaliile procesului de selecție, aruncă o privire peste Metodologia completă de înscriere și selecție în proiect

Perioada de înscriere în Academie este

28 Noiembrie 2024 – 28 Februarie 2025.

Te încurajăm, însă, să nu amâni înscrierea! Avem doar 44 de locuri per regiune, iar grupele de curs vor fi create imediat ce se vor înscrie minim 28 de participanți. 

Ai întrebări sau vrei să ne spui ceva?

Vrei să ne întrebi ceva despre program? Hai la o sesiune de informare! Următoarea e în 10 decembrie, de la 12:00. Înscrieri AICI!

Dacă ești din regiunea:

Nord-Vest, vei lucra cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și îi poți scrie Anei, la adresa: olaru.ana@civitas.ro.
Nord-Est, vei lucra cu Fundația World Vision România și îi poți scrie lui Andrei, la adresa: andrei_ionIta@wvi.org.
Centru, vei lucra cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Odorheiu Secuiesc și îi poți scrie lui Mária, la adresa: urban.aas@civitas.ro.
  • Proiectul Academia de afaceri sociale (Cod MySMIS: 305409) este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro!
  • În Academia de Afaceri Sociale, nu tolerăm discriminarea! Apelul nostru este deschis pentru oricine își dorește să devină antreprenor social, indiferent de etnie, gen, religie, dizabilități sau categorie socială. Credem în puterea unei lumi incluzive, în care fiecare are șansa de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunității! Nediscriminarea este o valoare fundamentală a economiei sociale.