Statut Civitas
Promotor
Durata
1 aprilie – 31 decembrie 2024
Buget
300.000 lei
Finanțator
Provident Financial Romania IFN, parte din proiectul Invizibilii (www.invizibilii.ro)

Asociația Provident pentru Educație

În fața provocărilor și schimbărilor din peisajul agricol contemporan, fermierii de subzistență se confruntă cu tot mai multe dificultăți. Mulți fermieri locali nu au acces la cunoștințele necesare pentru a-și dezvolta afacerea în mod sustenabil și au nevoie de mai mult sprijin pentru a-și continua activitatea.

Cu susținerea Provident Financial Romania IFN, am gândit un proiect prin care să creștem capacitatea fermierilor de subzistență din toate ramurile agricole, din județele Cluj și Harghita. La finalul acestuia, ne așteptăm ca minim 60 de fermieri din această regiune să devină antreprenori mai competenți, să înțeleagă mai bine piața și să poată reacționa cu planuri ajustate pentru producția, procesarea și comercializarea alimentelor.

Iată ce ne-am propus prin acest program:
Să dezvoltăm competențele (cunoștințe și abilități) a 120 de fermieri de subzistență din 6 comune din județele Cluj și Harghita, pentru a-i ajuta să se adapteze mai bine la nevoile și practicile actuale în domeniul producției, procesării și comercializării alimentelor.
Să sprijinim minim 60 de fermieri de subzistență din aceeași zonă să implementeze inițiative care să le aducă venituri într-un mod durabil și sigur.
Să facilităm accesul fermierilor de subzistență din România la materiale educaționale și materiale de informare lunară.

Profesionalizarea micilor fermieri este esențială pentru ca fermele să devină sustenabile, să poată furniza alimente locale proaspete și de calitate, într-un mod eficient din punct de vedere economic. Prin acest program, ne dorim să creăm contexte de învățare și schimb de experiență, ca să sprijinim fermierii să se adapteze la provocările curente și să acceseze noi piețe de desfacere pentru produsele lor.

Prin intermediul sesiunilor de formare, vom putea identifica noi producători și îi vom ajuta în valorificarea produselor prin rețeaua foodhub-ului Nod Verde și/sau prin rețeaua cooperativelor agricole CoopNet. De asemenea, vom pune bazele unor forme asociative care să dezvolte împreună proiecte (lanțuri scurte, investiții comune și altele).