Statut Civitas:
Promotor
Durata
Iunie 2024 – Mai 2026
Buget
Total: 4.026.433,57 RON

Valoarea cofinanțării UE: 3.422.468,54 lei

Finanțator
Proiect co-finanțat din Programul Educație și Ocupare 2021-2027

Prioritatea P01 „Modernizarea instituțiilor pieței muncii”

Partener
Fundația World Vision România

Context

Organizațiile societății civile (OSC) joacă un rol esențial în incluziunea pe piața muncii din România. Ele sunt cele care contribuie la integrarea grupurilor vulnerabile, precum persoanele cu dizabilități, tinerii din medii defavorizate, minoritățile etnice sau alte persoane defavorizate.

Prin programe de formare profesională, consiliere în carieră și facilitarea accesului la oportunități de angajare, organizațiile neguvernamentale sprijină aceste grupuri să-și dezvolte competențele și să-și găsească un loc de muncă stabil.

În același timp, OSC-urile sunt cele care pot colabora cu autoritățile publice și sectorul privat pentru a crea politici incluzive și a sensibiliza angajatorii. Munca lor este vitală pentru a construi o societate mai echitabilă și a reduce disparitățile sociale.

Ce ne propunem?

Prin Parteneriat pentru ocupare 2.0, ne-am propus să creăm un program de dezvoltare pentru organizațiile active în domeniul ocupării și formării. Proiectul reprezintă, de fapt, o strategie gândită să crească organizații mai puternice, care să răspundă adaptat nevoilor din comunitățile lor și să fie mai vocale în spațiul public, adică să participe activ la dialogul civic.

Scopul asumat al proiectului este creșterea capacității organizațiilor societății civile de a contribui la incluziunea prin ocupare și formare a categoriilor dezavantajate și de a se implica în implementarea măsurilor de ocupare, prin acțiuni de sprijin în vederea întăririi rolului acestora pe piața muncii și implicarea lor în consolidarea dialogului civic.

Ce urmează?

Până în mai 2026, vom oferi unui număr de 30 de organizații ale societății civile și 70 de specialiști ai partenerilor sociali din regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est și Sud-Vest Oltenia, un program care va include:

Suport pentru ONG-uri pentru a-și dezvolta serviciile de ocupare: informare și consiliere pe piața muncii, mediere pentru ocupare, formare profesională și antreprenoriat.
Servicii integrate de dezvoltare organizațională și pentru digitalizarea proceselor din organizație.
Participarea într-o rețea de ONG-uri active în domeniul ocupării și formării.
Schimburi de experiență în domeniul activităților pentru ocupare, care vor include vizite de studiu la Bruxelles și Torino.
Cursuri pentru angajații, voluntarii și membrii în organele de conducere ale ONG-urilor în următoarele domenii: Expert accesare fonduri, Facilitare comunitară, Competențe antreprenoriale, financiare și juridice.
Ateliere pentru angajații, voluntarii și membrii în organele de conducere ale ONG-urilor în următoarele domenii: viitorul muncii, locurile de muncă verzi și economia verde, antreprenoriat și economie circulară.

Toate activitățile din proiect sunt oferite gratuit pentru cele 30 de organizații ale societății civile. Apelul de înscriere a ONG-urilor în program poate fi accesat online, pe: www.civitas.ro/ong.

Fii cu ochii pe secțiunea „Noutăți” de pe site-ul nostru și urmărește-ne pe social media pentru a fi la curent!

––

Proiectul (Cod MySMIS: 304953) este cofinanțat din Fondul Social European Plus (FSE+), prin Programul Operațional Educație și Ocupare. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro!