Cluj-Napoca, 25 aprilie 2023. Ultimul raport despre sectorul ONG din România ne arată că nivelul încrederii în organizațiile neguvernamentale se menține în jurul valorii de 50%. Tinerii au mai multă încredere în ONG-uri, la grupa de vârstă 18-29 de ani nivelul de încredere fiind de 73%, în timp ce la grupa peste 60 de ani este doar 36%. (Raportul România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile).
Pentru a menține această încredere, este important ca ONG-urile să aibă o comunicare publică transparentă și consecventă. O comunicare constantă duce la mai multă înțelegere și conștientizare a rolului pe care îl au organizațiile neguvernamentale în rezolvarea problemelor din România. Atunci când impactul pozitiv al ONG-urilor devine mai vizibil, acesta se poate traduce și în mai mult sprijin din partea donatorilor. Conform aceluiași raport, în 2023, 24% din populație a făcut cel puțin o donație către ONG-uri.
În ultimii ani, au existat mai multe inițiative de îmbunătățire a percepției despre ONG-uri și granturi pentru comunicare. Un exemplu este proiectul Lupa pe Impact. Un plus de încredere în ONG-uri, inițiat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și finanțat prin programul Active Citizens Fund România. Fundația Civitas și-a propus să promoveze realizările ONG-urilor printr-o serie de activități publice: festivaluri de ONG-uri (la Cluj și Odorheiu Secuiesc), un concurs de materiale jurnalistice despre ONG-uri, campanii de sensibilizare pentru companii și întâlniri între ONG-uri și autorități. De asemenea, în cadrul proiectului, ONG-urile au fost încurajate să-și redacteze rapoarte anuale printr-un concurs de rapoarte.
Peste 4.500 de vizitatori au aflat mai multe despre impactul ONG-urilor la festivalurile societății civile organizate de fundație toamna trecută, iar în total, proiectul a ajuns la peste 55.000 de persoane, online și offline: tineri din licee și studenți, mediul de afaceri, autoritățile publice, organizații neguvernamentale și public larg.
Proiectul s-a încheiat în această lună, cu un eveniment dedicat comunicării, la care au participat peste 20 de organizații din Cluj. Întrebate care sunt cele mai mari provocări în comunicare, ONG-urile au menționat lipsa de fonduri și resurse umane, dar și dificultatea de a ține pasul cu trendurile din comunicare.
***Proiectul Lupa pe Impact. Un plus de încredere în ONG-uri este derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea percepției publicului larg asupra ONG-urilor și creșterea vizibilității lor printr-o serie de acțiuni de comunicare coerente și interconectate.
……………………………………………………..
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.