CoopNet a pornit din dorința de a crea un eocosistem de cooperative care să susțină asocierea între fermierii mici și mijlocii, astfel încât aceștia să reușească împreună să pătrundă pe piață cu produsele lor locale. Rețeaua CoopNet, așa cum o definim acum, adică o rețea de creștere a cooperativelor, a apărut în 2017, ca o continuare firească a demersurilor începute de Fundația Civitas încă în 2012, cu sprijin financiar din partea Romanian-American Foundation.

La peste 10 ani distanță de la primele inițiative cu care am venit în sprijinul cooperativelor din România, privim CoopNet ca pe un program complex, care a trecut prin 5 faze importante. În fiecare fază, am luptat cu diverse mituri despre cooperativele agricole. Dacă la început încercam să convingem fermierii să se asocieze, acum încercăm să consolidăm un sector asociativ destul de mare deja. Vedeți mai jos miturile pe care le-am combătut în fiecare etapă și unde am ajuns până în 2023.

FAZA 1. Cooperativele sunt agricole, NU comuniste!

În prima fază a programului (2012 – 2015), ne-am propus să creștem gradul de acceptare a formei de organizare în cooperative. Pentru mulți fermieri, ideea de asociere într-o cooperativă era o idee comunistă, de care se țineau departe.

În acest context, am creat un model de intervenție și am convins factorii de decizie că este necesar să oferim sprijin pentru ca fermierii să se asocieze în cooperative agricole, astfel încât să poată funcționa ca gospodării sa ferme independente.  Am pilotat diverse modele de facilitare a creării de cooperative și am sprijint înființarea a patru cooperative agricole, care continuă să funționeze și după 10 ani!

FAZA 2. Lucrăm împreună!

După câțiva ani, am reușit să convingem o parte din fermieri că este important să coopereze pentru ca să pătrundă cu produsele lor locale pe piață, dar ne-am ciocnit de alt mit. Mulți credeau că o mână de fermieri entuziaști asigură singuri succesul cooperativei lor agricole. În realitate, ei trebuie să lucreze împreună cu Grupurile de Acțiune Locală (GAL-uri), instituțiile publice și alte organizații ca să identifice oportunități, să acceseze fonduri și să crească frumos, așa încât hrana sănătoasă din agricultura locală să ajungă la mai mulți oameni.

În a doua etapă premergătoare proiectului (2014 – 2016), am instruit 45 de facilitatori comunitari în domeniul înființării de cooperative și am creat prima rețea formată din 6 ONG-uri și 9 Grupuri de Acțiune Locală, care a sprijinit asocierea fermierilor din zona lor.

FAZA 3. Mai mulți facilitatori, mai multe cooperative

Aceasta este etapa în care CoopNet și-a căpătat numele! CoopNet a devenit rețeaua care sprijină asocierea și colaborarea între fermierii din România.

Am înțeles că un model nu este suficient, chiar dacă l-am creat după exemple de succes! Fermierii aveau nevoie de măsuri de finanțare pentru cooperative și persoane care să-i consulte în implementarea proiectelor dedicate dezvoltării de structuri asociative finanțate din surse publice.

În cadrul primului proiect CoopNet (2017 – 2019), am sprijinit 32 de GAL-uri să introducă măsuri de asociere și de replicare a modelului. Am pregătit peste 50 de organizații să consulte fermierii și au fost înființate alte 25 de cooperative. Ne-am asigurat că nu oferim doar un model, ci și consultanță, astfel încât fermierii să găsească soluții adaptate la nevoile lor!

FAZA 4. Cooperativele au nevoie de manageri competenți

Am continuat să sprijinim sectorul asociativ printr-un nou proiect CoopNet 2.0 – Învățăm și creștem împreună. În timp, am înțeles că succesul unei cooperative agricole stă, în primul rând, în pregătirea managerului ei. De aceea, am gândit proiectul CoopNet 2.0 ca pe un mini-MBA, care a inclus cursuri de management și marketing, dar și mentorat. Asta pentru ca liderii din cooperative să devină acei manageri de care are nevoie un start-up ca să crească frumos!

La finalul anului 2022, din reţeaua CoopNet făceau parte peste 80 de entităţi – cooperative, Grupuri de Acţiune Locală, asociaţii şi fundaţii. În CoopNet 2.0 (2020 – 2022), 21 de manageri ai unor cooperative agricole au participat la cinci sesiuni de instruire şi mentorat, la cursuri în domenii precum management financiar, marketing, management proactiv, managementul resurselor umane şi management de proiect, acesta din urmă fiind acreditat de către ANC.

FAZA 5. Cooperative agricole mai puternice!

CoopNet 3.0 – Creștem capacitatea cooperativelor micilor fermieri este a cincea etapă a programului și a început în mai, 2023. Acum, România are peste 2600 de cooperative.

Multe dintre ele, însă, nu sunt active. Prin CoopNet 3.0, ne-am propus să consolidăm sectorul cooperativelor agricole. Continuăm să le oferim ajutor ca să identifice finanțări prin care să se dezvolte, să se conecteze cu actorii importanți din domeniul agricol  și să-și reprezinte interesele în relație cu decidenții politici.

Până în 2025:

  • Vom desfășura minim 10 cursuri de formare și vizite de studiu pentru dezvoltarea profesională a membrilor cooperativelor.
  • Vom sprijini cooperativele să deruleze minim 15 campanii de promovare și 10 proiecte de accesare de fonduri.
  • Vom facilita participarea cooperativelor la peste 25 de evenimente publice la nivel național și internațional și peste 10 evenimente tip networking.
  • Vom dezvolta o platformă online tip one-stop shop și materiale resursă pentru profesionalizarea sectorului, disponibile publicului larg.

Peste 100 reprezentanți ai cooperativelor vor participa la activitățile proiectului, cursuri de formare și vizite de studiu, pentru cooperative agricole mai sustenabile!