Dezvoltare economică ruralăNoutati

Parlamentul Rural European: un parteneriat dinamic între 41 de ONG-uri și 6 rețele rurale europene

By 26 noiembrie 2019 No Comments

În perioada 6-9 noiembrie, în regiunea Asturias din Spania, a avut loc cea de-a patra ediție a Parlamentului Rural European, eveniment la care au participat peste 300 de delegați din 28 de state europene – locuitori ai mediului rural, reprezentanți ai societății civile, cercetători, reprezentanți guvernamentali naționali și ai instituțiilor Uniunii Europene. 

În aceeași perioadă a avut loc și cea de-a doua ediție a Parlamentului Rural European al Tinerilor, unde au participat 70 de tineri delegați din 14 țări, care s-au adunat să împărtășească viziunea lor asupra vieții din mediul rural. Ca rezultat al acestei întâlniri, tinerii delegați au emis o declarație care conține zece revendicări privind cele mai urgente provocări întâmpinate de tinerii europeni. Prin intermediul acestor evenimente, participanții au putut să împărtășească din experiențele lor naționale și să discute metode de bună practică prin participare la ateliere de lucru și vizite de studiu.

Parlamentul Rural European contribuie la îmbunătățirea calității vieții din mediul rural

Parlamentul Rural European este un parteneriat unic și dinamic între 41 de organizații non-guvernamentale și 6 rețele rurale europene, care lucrează împreună pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din mediul rural. Parteneriatul se întinde pe cea mai mare parte a Europei, din Islanda până în Turcia și din Portugalia până în Ucraina, cu membri care lucrează grassroots cu probleme comunitare. 

Delegații celei de-a patra ediții a Parlamentului Rural European au lucrat împreună la o declarație comună a Comunității Rurale din Candas privind miza economică și politică rezultată în urma creșterii trendului populist. Declarația sugerează colaborarea în parteneriat pentru o Agendă Rurală pentru perioada 2021-2027, recunoscând astfel importanța critică a zonelor rurale și deschizând calea spre soluții flexibile, unde toate părțile interesate cooperează pentru binele comun.

Este nevoie să fim pregătiți să întâmpinăm dificultățile și provocările legate de îmbătrânirea populației, excludere socială, emigrare, siguranță alimentară sau schimbările climatice. 

Noua Comisie 2019-2024 are rolul de a dezvolta o nouă viziune pe termen lung pentru zonele rurale, care să se asigure că nevoile zonelor rurale sunt tratate în mod specific în Planurile strategice naționale din noua Politică Agricolă Comună. Partenerii vor lucra acum pentru a se asigura că vocile și mesajele ultimei reuniuni a Parlamentului Rural European vor fi auzite la Bruxelles, dar și în guvernele naționale din Europa.