Cluj-Napoca. Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu Fundația World Vision România, lansează un program de dezvoltare organizațională pentru 30 de organizații ale societății civile active din domeniul ocupării și formării, adică OSC-uri care contribuie la incluziunea pe piața muncii din România. Proiectul poartă numele Parteneriat pentru ocupare 2.0 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Educație și Ocupare.

Prin programe de formare profesională, consiliere în carieră și facilitarea accesului la oportunități de angajare, organizațiile societății civile (OSC) contribuie direct la integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii, ajutând persoanele defavorizate să-și dezvolte competențele și să-și găsească un loc de muncă stabil. Parteneriat pentru ocupare 2.0 este un program gândit să crească aceste organizații, astfel încât ele să-și mărească impactul și să devină mai vocale în spațiul public, adică să participe activ la dialogul civic.

De ce vor beneficia OSC-urile din program?

Odată intrate în program, organizațiile se vor bucura timp de doi ani de suport în dezvoltarea unor servicii de calitate în domeniul ocupării, precum și de servicii integrate de dezvoltare organizațională și digitalizarea proceselor din organizație.

Pe lângă cursuri gratuite acreditate de Autoritatea Națională de Certificări (cursuri de expert de accesare fonduri, facilitare comunitară, competențe antreprenoriale, juridice și financiare), cele 30 de organizații din program vor participa la schimburi de experiență internaționale în Belgia și Italia, ca parte a unei rețele.

De asemenea, acestea vor învăța despre viitorul muncii, despre locurile de muncă verzi, economia verde, antreprenoriat și economie circulară în cadrul unor ateliere dedicate.

Ce organizații sunt eligibile?

Pentru a deveni parte din proiect, organizațiile (asociație/fundație/federație) trebuie să aibă ca obiective, conform documentelor statutare, implementarea de măsuri specifice pieței muncii: stimularea ocupării prin informare, consiliere, mediere, formare profesională a adulților, ocupare pe cont propriu prin antreprenoriat, stimularea dialogului civic.

Totodată, proiectul se adresează doar organizațiilor din regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est și Sud-Vest Oltenia. Așadar, doar OSC-urile active în aceste regiuni vor fi considerate eligibile.

Înscrierile în proiect urmează să se deschidă în luna iulie. Anunțul apelului va fi publicat pe site-ul Fundației Civitas, precum și pe rețelele de socializare ale organizației.

…..

Proiectul (Cod SMIS: 304953) este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Educație și Ocupare și are o valoare totală de 4.026.433,57 lei, din care 3.422.468,54 lei reprezintă contribuția UE. Acesta va fi implementat în perioada  1 iunie 2024 – 31 mai 2026.

Scopul proiectului este creșterea capacității organizațiilor societății civile de a contribui la incluziunea prin ocupare și formare a categoriilor dezavantajate și de a se implica în implementarea măsurilor de ocupare, prin acțiuni de sprijin în vederea întăririi rolului acestora pe piața muncii și implicarea lor în consolidarea dialogului civic. La finalul proiectului, 30 de organizații vor avea o capacitate crescută de a oferi servicii de ocupare și formare pentru piața muncii, iar 70 de persoane (voluntari, angajați sau membri în organele de conducere a OSC-urilor) își vor dezvolta competențele în urma cursurilor și atelierelor organizate prin proiect.

Descarcă comunicatul de presă